Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tapen van voeten helpt blaren voorkomen

Webredactie
Foto 3: Het tapen van de hiel en de achillespees.

Zo’n 42.000 wandelaars nemen eel aan de Nijmeegse Vierdaagse. Heel wat blaren worden dan op de EHBO-post doorgeprikt. Een van de manieren om drukblaren te voorkomen is het tapen van de voeten. Pedicures Ellen van Kruining en Hettie Klootwijk bezoeken EHBO‘ er Theo Peulen die advies geeft over het voorkomen en behandelen van drukblaren. Lees ook het artikel in Podopost nr. 6, juli 2015.

Tekst: Ellen van Kruining en Hetty Klootwijk

Bij tapen ofwel afplakken wordt een ‘tweede huid’ van dakpansgewijs aansluitende repen leukoplast over de volledige plantaire voet en de achillespees aangelegd. Zie afbeeldingen 1 tot en met 4. De tape voorkomt mechanische stress op de huid. Wrijving kan niet meer optreden en dus ontstaan er (praktisch) geen blaren meer.

Wanneer nodig?

Theo raadt preventief tapen aan bij lange(re) tot extreem lange wandeltochten. Het tapen van al ontstane blaren stelt een wandelaar desgewenst in staat om de wandeling uit te lopen. “Tien tot vijftien kilometer wandelen kunnen voeten in principe goed aan. Dan is tapen niet nodig, ook niet als het gaat om meerdaagse tochten. Eventueel volstaan blarenpleisters. Bij langeafstandswandelingen raden we blarenpleisters juist af omdat ze verschuiven over de voet. Daardoor veroorzaken ze juist blaren.”

Welke huid geschikt?

Bijna iedere huid is geschikt om te tapen. Bij mensen die allergisch zijn voor bruine pleisters gebruikt Theo witte leukoplast. Zeker bij risicovoeten is het verstandig om te tapen. “Juist dan willen we blaren en wonden immers graag voorkomen.”

Huidziekten kunnen een contra-indicatie vormen. Denk daarbij aan psoriasis, eczeem en (ernstig) mycose onder de voet. “Wij beoordelen per persoon en per voet of het wel of niet verstandig is om te tapen”, legt Theo uit. “Onze vuistregel is: een teveel beschadigde huid niet afplakken. Bij twijfel overleggen we met een aanwezige arts of verpleegkundige.”

Hoe uitvoeren?

Tapen wordt met precisie uitgevoerd. Het is noodzakelijk om eerst een cursus te volgen. De leukoplast wordt dakpansgewijs, volledig strak en zonder naden of plooien volgens een vaste volgorde en werkwijze op de plantaire voet en achillespees aangebracht. Daarbij sluiten de naden van de leukoplast precies aan op de op één na laatste aangebrachte reep die onder de laatste reep leukoplast zichtbaar is. Na het tapen wrijft de behandelaar de leukoplast volledig met talkpoeder in om de naden te ‘verzadigen’. Dat bevordert het ontstaan van één vlak en voorkomt dat de tape op de naden onverhoopt aan de sokken plakt. Leukoplast dat op een later moment op de uiteinden loslaat, kan weer worden vastgeplakt door de onderliggende huid met wasbenzine schoon te maken.

Wanneer uitvoeren?

Preventief tapen vindt bij voorkeur de avond voor de wandeling plaats. Om het plooien van de leukoplast door schuiven van de voeten in bed te voorkomen, slaapt de loper met de sokken aan. De tenen worden vrijgelaten omdat ze ’s nachts wat kunnen opzetten. De leukoplast zou de doorbloeding dan kunnen belemmeren. Voeten met veel/dik eelt worden ook niet preventief getapet, omdat dat niet prettig aanvoelt. Tenen en/of voeten met plantair eelt worden zo nodig, dus bij dreigende blaren, tijdens de wandeling alsnog in een EHBO-post getapet. 

Hoe verwijderen?

Theo adviseert om de tape er de avond na de wandeling vanaf te halen. “Week de leukoplast van de huid in een badje met warm water en zout of Badedas. Scheur de tape nooit van de voet. Je weet immers niet in welke staat de huid onder het tape zich bevindt. Een al enigszins losse huid of een toch al aanwezige blaar kun gemakkelijk met de leukoplast meegetrokken worden.” In geval van risicovoeten kunnen pedicures misschien beter adviseren om de tape van de huid te weken met de douchestraal. Zo wordt voorkomen dat de huid te week wordt.

Foto 1: Het tapen van de voorvoet.
Foto 1: Het tapen van de voorvoet.

Foto 2: Voorkom plooien, zoals deze, in de tape.
Foto 2: Voorkom plooien, zoals deze, in de tape.

Foto 3: Het tapen van de hiel en de achillespees.
Foto 3: Het tapen van de hiel en de achillespees.

Foto 4: De ingetapete voet.
Foto 4: De ingetapete voet.

Zie ook het artikel Blaren nader bekeken.