Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radboudumc onderzoekt evenwichtsproblemen na beroerte

Webredactie

Ongeveer de helft van de mensen die een beroerte krijgt, krijgt een ‘lichte’ beroerte. Dat betekent niet dat de patiënt geen klachten overhoudt: slechtere concentratie, evenwichtsproblemen of sneller vermoeid zijn komen regelmatig voor. Vaak zijn de klachten moeilijk vast te stellen. Lichte evenwichtsproblemen vergroten de kans op valpartijen. Het Radboudumc start daarom een onderzoek naar de diagnose van lichte evenwichtsproblemen na een beroerte om betere behandeling mogelijk te maken.

Jaarlijks krijgen zo’n 40.000 mensen in Nederland een beroerte. Hiervan overlijden zo’n 8.000 patiënten (20 procent) binnen een jaar. Nog eens dertig procent van de patiënten houdt lichamelijke of cognitieve beperkingen over aan een beroerte. Bij de andere helft van de beroertepatiënten lijken geen noemenswaardige klachten op te treden, terwijl die er wel kunnen zijn. Doordat de klachten niet ernstig zijn, blijft behandeling uit.

Jolanda Roelofs is als promovendus bij het Donders Center for Medical Neuroscience betrokken bij het project: “Om het evenwicht te meten, laten we proefpersonen op een speciale loopband verschillende testen doen waarbij ze moeten proberen om zo normaal mogelijk te blijven staan, of om een te stap zetten. Daarnaast vragen we de deelnemers om bij te houden hoe vaak ze vallen en houden we het activiteitenniveau bij met een soort stappenteller.”

Vivian Weerdesteyn, coördinator van het onderzoek: “Het is de bedoeling dat de diagnose van lichte evenwichtsproblemen uiteindelijk in fysiotherapiepraktijken plaats kan vinden. Steeds meer praktijken hebben al een loopband waarop we deze testen, na succesvolle afronding van dit onderzoek, kunnen toepassen.  Zo kunnen we de resultaten van ons onderzoek dichter bij de zorg voor de patiënten brengen.”

 

Bron: Radboudumc