Home Actueel

Blog Saar: Nooit te oud om te leren…

Nou gaat het even helemaal mis! Ik zit op PE-online te neuzen hoe het gaat met mijn punten. Hoe ze verdeeld zijn in de domeinen en zo. En da’s maar goed ook! Deze pedicure DV/RV heeft geen enkel puntje in het domein diabetische voet en net zo veel (lees: net zo weinig) in reumatische voet. […]

Meer platvoeten door coronapandemie?

In diverse media waren de afgelopen tijd berichten te lezen over een toename van platvoeten en ernstige voetklachten door de coronapandemie. Het voet- en enkelcentrum van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen sprak in de PZC zelfs van een patiëntentoename van 50 procent. Navraag in Nederland geeft een veel gematigder beeld.

3D-beeldtechniek toont perifere bloedvaten

Een Koreaans onderzoeksteam heeft een 3D-beeldtechniek ontwikkeld die perifere bloedvaten in beeld brengt, zelfs als ze dunner zijn dan 1 millimeter. Hierbij worden de medische beeldvormingstechnieken fotoakoestiek en echografie gecombineerd. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Radiology.

Smartwatch helpt bij parkinson in thuissituatie

Een geavanceerde smartwatch kan helpen om een betrouwbaar inzicht te krijgen in hoe het thuis gaat met mensen met de ziekte van Parkinson. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Hoger risico dementie bij meerdere hartaandoeningen

Volgens een grootschalige nieuwe studie van de universiteiten van Oxford en Exeter is het hebben van meerdere hartaandoeningen gekoppeld aan een groot risico op dementie. Deze invloed zou zelfs groter zijn dan het hebben van een hoog genetisch risico op dementie.

Minder reumaklachten door lage dosis prednisolon

Mensen met reumatoïde artritis (RA) kunnen gerust dagelijks een lage dosering van de ontstekingsremmer prednisolon nemen in aanvulling op de standaard medicatie. Dat blijkt uit een twee jaar durende studie waar het Amsterdam UMC aan meewerkte.

‘Mantelzorg ontspoort in huiselijk geweld door overbelaste mantelzorgers’

Van het verstoppen van post tot het vastbinden van een oudere met dementie: mantelzorg kan volgens belangenvereniging MantelzorgNL ontsporen in huiselijk geweld of ouderenmishandeling wanneer mantelzorgers overbelast zijn. MantelzorgNL wil dat zorgprofessionals sneller kunnen signaleren wanneer het misgaat.

Uitbreiding basisverzekerde preventieve voetzorg in 2024

Vanaf 1 januari 2024 geldt de basisverzekerde preventieve voetzorg niet alleen voor diabetespatiënten met een verhoogd risico op een voetulcus, maar ook voor mensen die door andere aandoeningen of als gevolg van een medische behandeling meer risico lopen. Zo meldt het Zorginstituut Nederland in een nieuwe notitie.
Cover boek Voeten en sport

Nieuw boek Voeten en Sport

Voor wie het behandelen van sportersvoeten een passie en professie is – of voor wie er meer over wil leren – verschijnt binnenkort bij BSL het boek Voeten en Sport. Dit boek helpt behandelaren om betere zorg te leveren aan sporters en hun voeten. Het geeft inzicht in aandachtspunten bij het behandelen van sportspecifieke voetklachten, in de behandelmogelijkheden vanuit verschillende disciplines en in de mogelijkheden voor samenwerking.
Voetzorg algemeen
Klant in de behandelstoel van de pedicure

Blog Charlotte: ‘Mogelijk, misschien ben ik cynisch’

Terwijl ik het voetenbad laat vollopen klimt mijn klant op de behandelstoel en begint ons gesprek. In zes weken kan er veel gebeuren. Van operatie tot eindexamens en alles ertussenin passeert de revue. Tegen de tijd dat de voeten er weer als nieuw uitzien hebben we bijna alle recente beslommeringen besproken en zijn we voorlopig weer even op de hoogte van elkaars reilen en zeilen en de toestand in de wereld. Zoals een keer iemand over mij zei: je gooit er een kwartje in en het begint te kletsen. En het klopt. Meestal.