Pedicure-af

Op de laatste dag van mijn vakantie zit ik op mijn mooi bruin gebakken billen nog wat na te mijmeren aan de Spaanse kust. Ik bedenk dat mijn vakanties uit drie fases bestaan.

De eerste week is de losweek-week. Helaas trek ik niet alle werksores tegelijk met de praktijkdeur achter me dicht. Dat zit nu eenmaal niet in de aard van dit beestje. Nee, tijdens die eerste week denk ik nog regelmatig aan de zenuwlikdoorns van mevrouw A. en de ingroeiende nagel van mijnheer B. Heb ik die klusjes echt wel goed geklaard? Misschien hebben ze ondertussen uit pure
nood wel een collega bezocht! Die zal dan wel geen hoge pet meer op hebben van mijn kwaliteiten. Zo’n roddel wappert al gauw de hele stad door, tob ik zorgelijk.

Ik denk aan de telefoontjes die ik eigenlijk nog had moeten plegen. Heb ik nou echt wel op het antwoordapparaat ingesproken dat ik met vakantie ben? Geen idee. Tijdens zweterige dromen stapel ik werkfout op werkfout. Weer wakker geschrokken, denk ik zinloos in niets oplossende kringetjes rond. Ondertussen spreek ik mezelf streng toe dat ik mijn welverdiende vakantie lig te verknoeien. Pas tegen het eind van deze week ben ik in staat om alle werkhersenspinsels los te laten. Zoetjes aan kom ik in hemelse vakantiesferen. Eindelijk ben ik los van het werk, eventjes, één week in het jaar, ben ik totaal pedicure-af. Ik kijk niet meer naar voeten, ik denk niet meer aan nagels of likdoorns, de gezichten van mijn cliënten vervagen in de ochtendzon, ik vergeet dat ik een kleine zelfstandige ben. In plaats daarvan ben ik alleen nog maar Bernadet aan de wandel in het bos, Bernadet met een boekje op het strand of Bernadet met lief, een roseetje en een dinertje bij romantisch kaarslicht. Zo bereik ik aan het eind van de tweede week een totale staat van ontspanning. Eelt snijden? Ik zou niet meer weten hoe het moet.

Aan het begin van week 3 bereikt mijn energie weer een gezond niveau. Ontspannen ontwaak ik in de realiteit. O, ja, ik ben een pedicure met een bloeiende praktijk, leuk eigenlijk! Tijdens het verdere vakantievieren, dwalen mijn gedachten nu af en toe op plezierige wijze richting mijn werk. Er is weer ruimte voor het smeden van plannen in mijn uitgeruste hoofd. Dit najaar schrijf ik me echt in voor die leuke cursus. En tijdens de najaarsbeurs ga ik op zoek naar een nieuwe behandelstoel. Da’s meteen een mooie aanleiding om de praktijkruimte een opfrisverfbeurt te geven.

Kom maar weer op met die zenuwlikdoorns en ingroeiende nagels!

Bernadet