Leuker kunnen we het niet maken!

Btw betalen is een noodzakelijk kwaad. Het is toch altijd een beetje spijtig om negentien procent (het tarief in 2006 – redactie) van de behaalde omzet weer net zo hard te moeten inleveren. Wat schetste dan ook mijn verbazing toen ik vorig jaar januari zomaar 1413 hele eurootjes aan btw-gelden teruggestort kreeg op mijn girorekening. Wauw! Een vergissing in mijn voordeel, ga direct door langs AF!

Mijn geweten zei me dat ik dit bedrag netjes terug moest storten maar heimelijk fantaseerde ik verlekkerd over alle fantastische dingen ik met dit geld zou kunnen doen. Ik kon er die super-de-luxe werkstoel voor kopen, die ik eigenlijk net iets te duur vind. Of ik schreef me in voor een wél-leuk-niet-noodzakelijk-cursus. En een lang weekend Parijs met mijn lief was natuurlijk de meest romantische optie!

Ik besloot even niets te ondernemen. Waarschijnlijk zou de belastingdienst haar eigen fout wel een keer opmerken. Ondertussen kon het bedrag groeien op mijn spaarrekening.
Toen de accountant eind maart samen met mij de jaarstaten doornam, vertelde ik hem terloops van mijn voordeeltje. “Melden’’, zei hij streng, “en wel direct!”, hiermee al mijn zoete dromen voorgoed de grond inborend. Hij voorspelde mij een stevige boete als ik dat niet zou doen voor één april. We spraken af, dat hij de volgende morgen meteen een daarvoor speciaal ontworpen formuliertje zou faxen naar belastingdienst waarmee we het onterecht ontvangen van het fortuintje meldden.

Wekenlang hoorde ik niets meer en ik bestelde vast folders van de droomstoel. Per slot van rekening had ik het nu netjes gemeld en als de belastingdienst dit geld niet terug wilde hebben, tja, dan kon ik er ook niets aan doen. Helaas, half mei lag er een naheffingsaanslag in de brievenbus waarbij 1487 euro werd teruggevorderd. Het bedrag was inclusief een boete van 70 euro omdat ik onterecht teveel belastingomzet zou hebben terug ontvangen.

Wat zullen we nou krijgen? Natuurlijk moest ik die btw terugbetalen maar een boete betalen omdat zij een fout maken ? Ammennooitniet! Ik greep onmiddellijk de telefoon om te protesteren tegen dit mij aangedane onrecht. Tot mijn verbazing werd ik niet eerst tig keer doorverbonden maar kreeg meteen een btw-ambtenaar aan de lijn.
Op mijn vraag waarom mij een boete was opgelegd, reageerde hij met een heel abacadabra aan ambtelijke taal, waarmee hij mij de formele regeltjes probeerde uit te leggen. En dat ik die boete natuurlijk moest betalen. Hij zei er nog net niet ‘ach mevrouwtje’ vóór maar eindigde wel meewarig met: “Heeft u dit begrepen?” Ik zei dat ik er helemaal niets van begreep. “Dat dacht ik wel,” zuchtte hij, “dan gaan we het uitzoeken. Mag ik uw btw-nummer?” Hij beloofde de volgende ochtend terug te bellen.

Die volgende ochtend zat ik klaar, tot de tanden gewapend met alle benodigde belastingpaperassen om mij heen en het bloed goed opgestookt om deze heer van repliek te kunnen dienen. Het feit, dat hij het pas wilde uitzoeken nadat ik zijn geheimtaal niet begrepen had, zat me namelijk niet lekker. Tot mijn verbazing ging de telefoon precies op het afgesproken tijdstip.
“U heeft gelijk hoor, we hebben een foutje gemaakt”, zei de ambtenaar in klare taal, “u moet natuurlijk wel de btw terugbetalen maar u kunt de opgelegde boete er vanaf trekken”.
Verbouwereerd heb ik neergelegd. Ik was blij met het antwoord maar wist niet zo gauw waar ik met die liter adrenaline in mijn bloed naar toe moest. Via internet maakte ik netjes de 1413 euro over.

Twee weken later ontving ik een ‘kennisgeving omzetbelasting vermindering’ en hierin stond dat ik 1487 euro had betaald en daarvan 70 euro terugkreeg omdat de nieuwe boete op nul euro was vastgesteld. Da’s dus zeventig euro verdiend. Konden we dan toch nog samen naar de Efteling? Tuurlijk niet.
Want een dag later viel er wéér een blauwe envelop op de mat. Foei! Ik had de 70 euro boete niet betaald en als ik dat niet als de sodemieter deed, dan kreeg ik nog een extra boete aan mijn stoute broek. Ik zuchtte eens diep en besloot er even niet op te reageren. Verstandig, want het bleef verder stil aan het front.
Leuker kunnen ze het niet maken. Maar misschien wel ietsje minder omslachtig?

Bernadet

 

NB Al jaren schrijft Bernadet trouw over haar belevenissen voor Podopost. Door onvoorziene omstandigheden is dat deze maand helaas niet gelukt. Daarom plaatsen we een reeds eerder geplaatste column (Podopost oktober 2006) die nog steeds actueel is.