Asociaal jatwerk

Rosetta vroeg tijdens het pedicuren altijd uitgebreid hoe het met mijn praktijk gesteld was. Ze toonde vooral interesse voor de ondernemerskant. Hoe pakte ik zus aan? Hoe ging ik met zo om? Blij verrast met de aandacht voor mijn bedrijf beantwoordde ik haar vragen nauwgezet. Zoveel belangstelling voor mijn zaak kwam ik niet vaak bij cliënten tegen! Daarbij prees ze mijn ondernemerskwaliteiten en pedicurewerk steevast regelrecht de hemel in. Altijd lekker, zo’n schouderklopje.

Ik was dan ook verbaasd toen ze zonder afmelding niet op de afspraak verscheen. Raar, anders was ze altijd zo trouw, er was vast iets aan de hand. Dus belde ik haar die avond even. Rosetta lag ziek in bed, vertelde haar man. Het zou zeker wel een paar weken duren voor ze weer op de been was. Ahhh, dat verklaarde alles. Als je ziek bent, is je hoofd warrig en kun je best een afspraak vergeten, vergoelijkte ik de zaak. Ik besloot de behandelkosten niet in rekening te brengen. In plaats daarvan stuurde ik haar een leuke beterschapskaart als oppeppertje.

Maandenlang hoorde ik niets van deze aardige cliënt. Blijkbaar was ze flink ziek, dacht ik bezorgd. Pas na een half jaar kwam de nuchtere waarheid aan het licht. Er verscheen een grote advertentie in het huis-aan-huisblad waarin ze de feestelijke opening van haar pedicurepraktijk aankondigde. Aarch! Die druif was zuur! Haar zogenaamde belangstelling voor mij en mijn zaak blijkt achteraf niets minder dan uithoren te zijn geweest. Ik heb haar zonder het in de gaten te hebben gratis en voor niks bedolven onder de praktische adviezen. Nu kwam uit dat ze in die tijd de pedicure-opleiding volgde. Toen ze voldoende ondernemerstips in de pocket had, liet ze me vallen als een baksteen. Ik voelde me compleet de pisang.

Ik krijg vaker pedicures in spé over de vloer die willen weten wat er nu allemaal bij het runnen van een praktijk komt kijken. Die informatie deel ik graag. Een fijne collega erbij beschouw ik als een aanwinst. Maar speel wel open kaart. Rosetta en ik hadden een vruchtbare samenwerking kunnen opbouwen. Die kans verspeelde ze met haar stiekeme gedrag. Met haar heb ik nog een fors appeltje te schillen.

Sneaky jatwerk komt ook op internet voor. Laatst zochten we met ons intervisiegroepje op het net naar informatie over een nieuwe nagelbeugel. Bij toeval belandden we op de website van een ons onbekende pedicure. Collega A. kreeg zowat een appelflauwte toen ze daar haar eigen teksten en foto’s zag staan, regelrecht gekopieerd van haar website! Hé, hallo, zo zijn we niet getrouwd! Dit is wel een erg asociale en gemakkelijke manier om je website te bouwen. Cybercrime noem ik dat.

Enfin, laat gaan die banaan. Af en toe tref je nou eenmaal een appel met een paar rotte plekjes. Het meeste pedicure-fruit bestaat gelukkig uit toffe peren en Golden Delicious en Pink Lady’s. En daar voel ik me prima tussen thuis.

Bernadet