Kies wijzer! Wie zwijgt stemt toe

Op 21 maart a.s. zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Boeien? Jazeker wel! Ik ga mijn kostbare stem toch niet zomaar aan de eerste de beste partij geven! Als ondernemer hebben wij met lokaal beleid te maken. Een partij die werkelijk aandacht voor ondernemers heeft, kan in de gemeenteraad wellicht net het verschil maken. Dus spit ik ‘s avonds ijverig de programma’s van de verschillende partijen binnen onze gemeente door.

In welke partijprogramma’s worden wij ondernemers überhaupt genoemd? En zijn dat dan flutwoorden verpakt in een chique nepjasje of betreft het concrete, haalbare plannen? Wie biedt er een serieus oor voor onze problemen en de wensen? Wie is er vóór het vereenvoudigen en versoepelen van de lokale regelgeving?

Ik overweeg zonnepanelen speciaal voor de energievoorziening van mijn praktijk aan te schaffen. Welke partijen staan positief tegenover het verstrekken van extra gemeentelijke subsidies voor CO2-neutrale maatregelen?

Wat schrijven ze over het stimuleren en faciliteren van netwerkbijeenkomsten voor bedrijven? Wie van hen heeft oog voor de heersende armoede onder ZZP-ers? Welke maatregelen hebben ze bedacht om daar wat aan te doen?

Wat voor parkeerbeleid streven ze na? Zijn er partijen die met het onzalige plan spelen om bij mij in de straat betaald parkeren in te voeren? Dat zou wel eens klanten kunnen kosten, dus daar ben ik uiteraard geen voorstander van.

Welke plannen hebben de diverse partijen om de veiligheid in onze buurt te stimuleren en de criminaliteit te bestrijden? Ook dat is belangrijk voor ons, kwetsbare ondernemers.

Natuurlijk wordt mijn keuze in het stemhokje niet alleen bepaald door wat goed is voor mijn bedrijf. Het moet ook nog eens stroken met mijn visie ten aanzien van een groen beleid en tal van andere zaken die ik als privépersoon belangrijk vind. Als een ondernemersbelang dan conflicteert met mijn persoonlijke visie, maakt dat het er niet eenvoudiger op.

En daarnaast, een partijprogramma kan er wel veelbelovend uitzien, dat wil nog niet zeggen dat het daadwerkelijk allemaal wordt uitgevoerd. Dus kijk ik hoe de partijen het de afgelopen vier jaar gedaan hebben. Hebben ze waargemaakt wat ze in 2014 ‘beloofden’?

Natuurlijk zijn ook de poppetjes op het gemeentelijke pluche van belang. Het maakt veel uit wie er mijn belangen vertegenwoordigt. Wiens vakje kleur ik straks rood? Om daar achter te komen kijk ik af en toe via de lokale televisiezender naar de gemeenteraadsvergaderingen. Daar zie je hoe het er werkelijk aan toe gaat en hoe alle partijen opereren. Wijntje erbij, best gezellig. Om het helemaal bloedserieus te maken woon ik binnenkort ook nog een verkiezingsdebat bij.

Erg sexy klinkt dit allemaal vast niet. Desalniettemin zijn de gemeenteraadsverkiezingen beslist geen ver-van-mijn-bed-show. Wie zwijgt, stemt immers toe. En dan mag je nooit meer zeuren.

 

Bernadet