Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Jij en jouw tarief

Avatar
Iris
ProVoet biedt een e-learningcursus aan getiteld ‘Jij en jouw tarief’. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik deze training zelf niet gevolgd heb, maar ik vind de titel erg doeltreffend.
© stock.adobe.com

Een tijdje geleden raakte ik in gesprek met een nieuwe collega die mij op de man af vroeg wat ik berekende. Geen probleem die vraag, iedereen kan op mijn website zien wat mijn tarief is. Dat is gebaseerd op mijn unieke situatie, dus inclusief alle inkomsten en uitgaven. Voor mijn tariefberekening maak ik onder meer gebruik van een sjabloon behorend bij het ondernemingsplan van de opleiding tot medisch pedicure.

‘Alle anderen zitten veel hoger’

De door mij genoemde tarieven werden door de collega, ongetwijfeld met de beste bedoelingen, meteen bestempeld als ‘veel te laag – je moet er minstens 5 euro bovenop gooien’. Ik was even helemaal van mijn à propos gebracht. Nog voordat ik iets kon zeggen werd het volgende argument: ‘alle ambulante pedicures hier in de buurt zitten veel hoger’ al voor mijn voeten geworpen. Omdat ik nog niet zo lang in deze regio werkzaam ben, kon ik alleen maar beduusd het argument dat voor mijn voeten lag oprapen en mee naar huis nemen. Thuis aangekomen zat de opmerking over mijn tarief mij helemaal niet lekker.

Dief van eigen portemonnee

’s Nachts werd ik wakker en bekroop mij het trieste gevoel dat ik misschien al jaren een dief van mijn eigen portemonnee was door te weinig te berekenen. De volgende dag kroop ik somber achter de computer om koortsachtig op zoek te gaan naar ‘alle ambulante pedicures in een straal van 10 km’. Ik doorzocht de ene website na de andere. Ik werd er niet veel wijzer van, want niet iedereen vermeldde het tarief voor ambulante behandelingen en sommigen hadden überhaupt geen eigen website.  Ik kon uiteindelijk slechts 2 pedicures in de omgeving vinden die inderdaad hoger zaten met hun tarief, maar dat verschil bleek te verwaarlozen. Hoezo dan ‘alle andere pedicures’?

Waarom liet ik mij overrompelen?

Hoe langer ik erover nadacht hoe meer ik mij ergerde aan de impact die zo’n ongevraagde opmerking blijkbaar op mijzelf had. Waarom wilde zij dat ik hoger ging zitten? Waar bemoeide zij zich eigenlijk mee? Waarom liet ik mij door een collega overrompelen, waardoor ik ’s nachts slecht sliep en 2 uur nodeloos kwijt was met het natrekken van haar opmerking? Maar de meest ontnuchterende gedachte was eigenlijk: waarom ben ik niet eerst begonnen met mijn eigen tarief na te calculeren in plaats van onnodig tijd te spenderen aan het in paniek checken wat ‘anderen’ doen?

Puntje bij paaltje bleek er met mijn tarief gelukkig niets ernstigs aan de hand te zijn.  Een kleine verhoging in de toekomst zou mijn pedicure-huishouding inderdaad wat meer rendement kunnen geven, dus dat gaat zeker gebeuren, maar minstens 5 euro omhoog? Ik blijf het een raadselachtige opmerking vinden.

Iris_blog_mini