Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: No-show – wel of niet betalen?

Iris
Wat is dat toch de laatste tijd met cliënten, waar niets bijzonders mee aan de hand is, die hun afspraak vergeten? Het is een bron van irritatie voor elke zorgverlener, inclusief mijzelf. Soms is er sprake van overmacht, waarvoor alle begrip. In deze coronatijd wil je natuurlijk geen hoestende en proestende cliënt behandelen. In dat geval is afzeggen, ook al is het op de dag zélf, een must.
Foto: Pixabay

Je kunt natuurlijk op een no-show anticiperen door iedereen één dag voor de afspraak een e-mail of sms-berichtje te sturen. De cliënt moet dan wel over een mobiel of e-mailadres beschikken. Eerlijk gezegd mis ik met deze aanpak wel een stukje eigen verantwoordelijkheid van de cliënt, deze heeft toch immers zélf die afspraak gemaakt?

Nee verkopen

Het te laat afzeggen of niet op komen dagen blijft een lastig onderwerp. Je mist inkomsten terwijl je er in je agenda wel op gerekend had. Misschien heb je zelfs aan andere cliënten “nee” moeten verkopen omdat de agenda mudjevol zat. Het is moeilijk om je frustratie niet op te laten lopen. En een te hoge bloeddruk is wel het laatste wat je wilt. Hoe ga je hiermee om zonder dat je praktijk meteen leegloopt?

Heropvoeden

Er zijn er die zo’n leegloop vrezen en dus slikken zij de gemiste afspraak zonder meer door, maar is dit wel zo professioneel? Wat doet jouw tandarts of fysiotherapeut als je niet komt opdagen? Stuurt hij meteen een nota of strijkt hij eenmalig met zijn hand over zijn hart met een duidelijke uitleg over hoe de spelregels bij hem gelden bij het niet komen opdagen of te laat afbellen? Het lijkt een beetje op het heropvoeden van de cliënt.

Genoegdoening

Als je ervoor kiest om je cliënt te laten betalen, wat is dan redelijk? Je zou de volle mep kunnen berekenen onder het argument dat je uiteindelijk op dat tijdstip een ander had kunnen behandelen. Of je hanteert de helft van het behandeltarief, maar misschien doe je jezelf daarmee mogelijk nog tekort. Een andere optie is om alleen de gereserveerde tijd in rekening te brengen, uiteindelijk is er geen materiaal aan de no-show te pas gekomen.

Tricky

Laatst hoorde ik iemand zeggen dat zijn pedicure in overleg met de cliënt bespreekt wat er berekend wordt. Dat lijkt mij tricky omdat ze het risico loopt om zichzelf in de nesten te werken als haar cliënten elkaar toevallig ook kennen. Ik zie het al helemaal voor mij: “Oh, hoefde jij maar € 20 te betalen? Ik moest de volle mep betalen”. Dit zou zomaar een reden kunnen zijn voor de cliënt om deze pedicure vaarwel te zeggen.

Zonder kleerscheuren

Ik hanteer zelf de volgende aanpak: eenmalig door de vingers zien met verwijzing naar mijn voorwaarden. Bij een 2e keer niet verschijnen/niet thuis zijn, of op de dag zélf afbellen zonder geldige reden krijgt de cliënt een nota voor de gereserveerde tijd gepresenteerd. Deze aanpak heeft mij de afgelopen 6 jaar tot nu toe 2 cliënten gekost. Die domper ben ik, gelukkig, zonder kleerscheuren te boven gekomen. Maar, ik geef toe, het blijft moeilijk om je poot stijf te houden bij cliënten die al jaren bij je komen. Ik ben benieuwd welke creatieve oplossingen er nog meer voor dit dilemma te bedenken zijn?

Iris

Iris_blog_mini