Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: maakt operatie levenslang dragen van armkous na borstkanker overbodig?

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
lymfoedeem_borstkanker
Foto: Pixabay

Een microchirurgische ingreep moet het levenslang dragen van armkousen en herhaaldelijke lymfedrainage (na borstkanker) overbodig gaan maken.

Vergelijkend onderzoek

Om vast te stellen of dat mogelijk is, gaan het Maastricht UMC+ en het Radboudumc in Nijmegen de nieuwe operatieve ingreep vergelijken met de traditionele therapie. Behandeling is nodig om te voorkomen dat zich vocht ophoopt in de arm (lymfoedeem genoemd), een verschijnsel dat patiënten ernstig kan hinderen in het dagelijks leven.

Lymfoedeem
Bij een behandeling van borstkanker vindt in veel gevallen operatieve verwijdering en/of bestraling van de lymfeklieren in de oksel plaats om het risico op terugkeer van de tumor zo klein mogelijk te maken. Hierdoor krijgt 1 op de 5 patiënten echter last van lymfoedeem, dat ontstaat door een blokkade in de lymfevaten van de arm. Om de ophoping van vocht tegen te gaan, dragen veel vrouwen de rest van hun leven een armkous. Daar komt nog een regelmatige lymfedrainage bij, een behandeling die soms meermaals per week noodzakelijk is.
Operatie
Mogelijk biedt een microchirurgische ingreep uitkomst, waarbij een verbinding gemaakt wordt tussen lymfe- en bloedvaten. Zo kan het vocht via de bloedbaan worden afgevoerd. Voor de operatie worden de lymfevaten in kaart gebracht en wordt bepaald of de lymfevaten geschikt zijn. Bij geschiktheid worden ze tijdens de operatie vastgehecht aan een nabij liggend bloedvat. De resultaten van deze nieuwe ingreep worden vervolgens vergeleken met een groep patiënten die doorgaan met het dragen van steunkousen en lymfedrainage, de traditionele behandelvorm.
Kwaliteit van leven

In totaal kunnen 120 vrouwen meedoen aan het onderzoek. Ze worden 2 jaar lang gevolgd, waarbij verschillende metingen aan de arm worden gedaan. Ook brengt men de gemaakte kosten en de kwaliteit van leven van de patiënten in kaart. Zodoende kan men beoordelen of de nieuwe ingreep betere resultaten oplevert dan de traditionele therapie.

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek.

Bron: MUMC+