Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sensor kan hypoglykemie diabetes 1 verminderen

Webredactie

Een monitoringssysteem met sensor en afleessysteem kan het traditionele vingerprikken vervangen om glucosewaarden te meten. Dat blijkt uit een onderzoek onder 252 mensen met diabetes type 1. De resultaten van dat onderzoek, waar ook Nederlandse proefpersonen aan deelnamen, werden bekend gemaakt tijdens het Amerikaanse Diabetes Congres in New Orleans.

Mensen met diabetes type 1 worden geacht 4-8 keer per dag de glucosewaarden te controleren om op tijd in te grijpen met dieet of insuline en zo het risico op complicaties van hypoglykemie zo veel mogelijk te beperken. Vaak wordt het vingerprikken en meten met glucosemeetstrips als lastig en pijnlijk ervaren.

In de studie werd het monitoringssysteem FreeStyle Libre van Abott vergeleken met het traditionele vingerprik- en meetstripsysteem bij mensen met diabetes type 1. De eerste 14 dagen van de studie konden deelnemers de sensor wel scannen maar niet aflezen. De volgende periode hadden ze wel toegang tot data via het afleessysteem. De belangrijkste resultaten van het sensorsysteem vergeleken met het traditionele vingerprik- en meetstrip zijn dat het sensorsysteem hypoglykemie met 38% vermindert zonder dat het HbA1c (gemiddelde bloedsuikerwaarden) stijgt gedurende 6 maanden. Verder zorgt gebruik van het systeem voor een reductie van 40 % van nachtelijke hypo’s en 50 % reductie van serieuze hypoglykemie waarbij de bloedsuiker daalt onder 55mg/dl. Het aantal glucosemetingen met de reader steeg naar gemiddeld 15 scans per dag en het routinematig vingerprikken werd bijna overbodig en verminderd met 91%.

Sinds deze week is ook een Android app beschikbaar in de Google PlayStore, waardoor het afleessysteem door een smartphone kan worden vervangen.