Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veterstriktechnieken in beeld

Avatar
Online redactie
Fabrikanten leveren schoenen geveterd aan de schoenenwinkels en aan die manier van veteren wordt zelden iets veranderd. Joop Cremers van Shoe-Fit vertelt in Podopost nr. 10 (december 2016): "Met de juiste vetertechnieken is veel te bereiken om voetklachten te voorkomen." Zie hier hier op de website de bijbehorende video's.

Fabrikanten leveren schoenen geveterd aan de schoenenwinkels en aan die manier van veteren wordt zelden iets veranderd. Joop Cremers van Shoe-Fit vertelt in Podopost nr. 10 (december 2016): “Met de juiste vetertechnieken is veel te bereiken om voetklachten te voorkomen. Zo kan bijvoorbeeld met lusvetering meer trekkracht aan het contrefort worden gegeven en door de veter ter hoogte van de wreef niet kruiselings te veteren maar aan dezelfde kant, komt er minder druk op de wreef te staan.” In Podopost zijn diverse technieken aan de hand van foto’s getoond, maar hier op de website staan de bijbehorende video’s.

De eerste video laat de veelgebruikte parallelle vetering zien. Het nadeel daarvan is dat de veter bij het aantrekken snel scheeftrekt en een ongelijke druk op de voet uitoefent. Een betere manier is kruiselings veteren. Bij het aantrekken bewegen de veters ongeveer evenveel, waardoor de druk gelijkmatiger verdeeld wordt.

Parallelle en kruiselingse vetering

Video1

 

Vetering van buiten naar binnen

In de tweede video wordt de vetering van buiten naar binnen beschreven. Ook deze manier van veteren heeft als nadeel dat bij het aantrekken de veters scheef kunnen trekken en de drukverdeling ongelijk is.

Video2

 

Kruiselings veteren

Deze alternatieve methode voor parallel veteren zorgt voor veel gelijkmatiger aantrekken van de veters. De ‘normale’ manier om kruiselings te veteren is van buiten naar binnen. Door van binnen naar buiten te veteren worden de veters niet alleen gelijkmatig aangetrokken, maar wordt de vetergeleiding ook beter.

Video3

 

Lusvetering

Bij lusvetering wordt de druk op de wreef vermindert. Deze vetering helpt ook tegen het uit de schoen ‘slippen’ doordat de veter aan iedere kant over twee vetergaten wordt aangespannen. Er ontstaat meet trekkracht in het contrefort en de knoop ligt lager dan gebruikelijk.

Video4

 

 BOA-sluiting

Deze sluiting is ontwikkeld voor mensen die problemen hebben met veters strikken door bijvoorbeeld een beperking. Ook in de sport wordt deze sluiting wel gebruikt. Door de de draaiknop te gebruiken worden de veters aangespannen. Door diezelfde knop uit te trekken worden de veters ontspannen.

Video5

 

Aparte regulatie voor- en achtervoet

Bij bijvoorbeeld bergschoenen is het prettig de voorvoet apart te reguleren, zeker met afdalen. Dat kan met deze vetertechniek. Eerst wordt de voorvoet geveterd, daarna zorgt een dubbele sling voor de fixatie van de onderste vetering. Daardoor kunnen de onder- en bovenvetering onafhankelijk worden gereguleerd.

Video6

 

Knopen

Bij het strikken van de veter wordt meestal een enkele knoop gebruikt. Nadeel daarvan is dat deze knoop snel loslaat. Een dubbele knoop voorkomt dat, maar is soms lastig los te halen. Joop Cremers laat twee alternatieve knopen zien, een enkele knoop die goed vast blijft zitten en een dubbele knoop die makkelijk los te halen is.

Enkele knoop

De normale manier van knopen is om de veter achter de lus om te halen. Bij de alternatieve manier wordt de veter vóór de lus omgehaald (beide vanuit het gezichtspunt van degene die de knoop legt).

Video7

 

Dubbele knoop

Maak de knoop op de normale manier. Trek daarna een van de lussen los. Van de losse veter maakt u opnieuw een lus, die u vervolgens knoopt met de al bestaande lus.

Video8