Orthopedie

In deze rubriek vindt u en/of worden toegevoegd nieuwsberichten en artikelen die gerelateerd zijn aan orthopedie, bijvoorbeeld over het maken van orthopedische schoenen, casuïstiek rondom patiënten met beenprothesen etc.

Prothesen: achtergrond »

Voetverzorging bij syndroom van Marfan

Medisch pedicure Igna Breedeveld verzorgt sinds enkele jaren de voeten van de 35-jarige Angela Dircks. Ze heeft het syndroom van Marfan en dat heeft gevolgen voor haar voeten. Igna houdt daar rekening mee bij de voorbereiding en uitvoering van de voetverzorging. Ook het schoenadvies past ze op de individuele omstandigheden aan. Lees meer »

Nieuwe hallux valgus operatie

Bij cliënten met een hallux valgus en pijnklachten kan de stand van de hallux chirurgisch aangepast worden. Een operatie blijft  echter een invasieve ingreep, waarbij in weefsel en botten wordt gesneden en gezaagd. Het Zaans Medisch Centrum doet onderzoek naar een minimaal invasieve ingreep (MIS). Lees meer »

De pathologische platte kindervoet

Het beoordelen van een kindervoet is lastig. Hoe kan een pedicure zien dat een kind een niet-normale platte voet heeft Kindervoeten zijn geen mini-volwassen voeten: ze zijn korter, krommer, breder en met een lagere voetboog dan een volwassen voet. Lees meer »

Nieuwe aanpak van een hallux valgus

De aanpak van een hallux valgus kent verschillende opties, zoals zooltherapie, schoenadvies of opereren. Fysiotherapeut Marieke de Wit wil een aanpak onderzoeken waarbij manuele technieken, taping en training van de voetspieren gecombineerd worden. Ze deed een oproep aan pedicures om cliënten met een hallux valgus naar haar te sturen. Lees meer »

Gebruiker van beenprothese in de stoel

Medisch pedicure Ina Oortwijn werkt bij een orthopedische instrumentmakerij die hulpmiddelen vervaardigt waaronder been- en armprotheses, ortheses en maatwerk correctiezolen. In de behandelstoel van Ina nemen dan ook vaak cliënten met een beenprothese plaats. Of dat cliënten zijn met een boven- of een onderbeenamputatie maakt nogal verschil voor de drukbelasting op het gezonde been. Daarom in dit artikel twee casussen. Lees meer »

Hoe worden orthopedische schoenen gemaakt?

De ene cliënt kan op alle schoenen lopen die hij of zij wil, de andere heeft juist goede comfortschoenen nodig om voetproblemen (verder) te voorkomen. En er zijn situaties waarin ook comfortschoenen geen soelaas meer bieden. Denk bijvoorbeeld aan reumapatiënten met ernstige standsveranderingen in hun voeten. In dat geval zijn op maat gemaakte (semi) orthopedische schoenen vereist. Lees meer »

Orthopedisch chirurg Frank Faber ziet goede resultaten na een operatie

Er zijn voetproblemen waarbij u als pedicure de schade kunt beperken, maar de oorzaak niet kunt wegnemen. Zo kan er bij een holvoet steeds weer eeltvorming ontstaan en bij hamertenen likdoorns. In sommige gevallen biedt een operatie uitkomst. Dr. Frank Faber is orthopedisch chirurg in het Haga Ziekenhuis in Den Haag en ziet goede resultaten van een operatie. Patiënten zijn pijnvrij en mobieler. Lees meer »

Problemen met nieuwe orthopedische schoenen

Nieuwe orthopedische schoenen kunnen nog zo goed passen, maar als de cliënt ze zelf niet kan aantrekken, dragen ze niet bij aan het oplossen van voetproblemen. Medisch pedicure Petrix Vink vertelt en demonstreert hoe zij, samen met haar cliënt en de orthopedisch schoenmaker, streeft naar verbeteringen. Lees meer »

Geen vervangende protheses meer

In de Amerikaanse staat New York hebben patiënten met een prothese flinke pech. Onder de Affordable Care Act Insurance vergoedt de verzekeraar namelijk nog maar één prothese per ledemaat per leven. Deze nieuwe regel houdt in Lees meer »