Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

1 op de 20 kankergevallen door combinatie diabetes en obesitas

Webredactie

Eén op de twintig kankergevallen wereldwijd wordt toegeschreven aan de combinatie van diabetes en obesitas. Dat stellen Britse onderzoekers  in het vakblad The Lancet Diabetes & Endocrinology.

De onderzoekers keken naar de toename van het aantal mensen met diabetes en obesitas in de periode 1980 tot 2002. Daarvoor werden gegevens uit 175 landen gebruikt. Het aantal mensen met obesitas en diabetes werd vergeleken met het aantal gevallen van kanker in 2012 in die landen. Aangenomen wordt dat mensen zo’n tien jaar diabetes en obesitas hebben voordat dat tot kanker leidt (kan leiden?). Van alle gevallen van kanker in 2012 kon 5,6% worden toegeschreven aan een combinatie van diabetes en overgewicht.

De onderzoekers waarschuwen dat als het aantal mensen met obesitas en diabetes wereldwijd blijft groeien, ook het aantal mensen met kankersoorten die hiermee samenhangen zal groeien . Bij vrouwen betekent dit een toename van 30 procent en bij mannen 20 procent. Het voorkomen van diabetes en obesitas draagt bij aan het verminderen van het aantal mensen met kanker.

Bron: Diabetes Fonds