Nieuws

Meeste zorgaanbieders goed op weg met implementatie Wkkgz

De meeste zorgaanbieders zijn goed op weg met de implementatie van de Wkkgz als het gaat om aansluiting bij een klachtenfunctionaris of een geschilleninstantie. Dat blijkt uit de ‘Monitor Wet kwaliteit klachten geschillen zorg (Wkkgz)’, uitgevoerd door onderzoeksinstituut NIVEL. Wel lijken klachten in de zorg soms op de verkeerde plek terecht komen en daardoor niet goed worden afgehandeld. Ook kan er meer geleerd worden van klachten. Lees meer »

Eczeembehandeling kan astma verlichten

Kinderen met atopische dermatitis, een specifieke vorm van eczeem, hebben een grotere kans om later ook astma te ontwikkelen. Uit onderzoek van VIB-UGent Center for Inflammation Research blijkt dat het combineren van twee ontstekingsremmers niet alleen eczeem tegengaat, maar ook de ernst van de astma vermindert, in ieder geval bij muizen. Lees meer »

Patiënt krijgt digitale regie met reuma-keten

Reumazorg Zuidwest Nederland geeft de patiënt met de invoering van een complete Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) meer regie over zijn of haar behandeling. Deze digitale gezondheidsomgeving moet maatwerk en samenwerking binnen de gehele reumaketen makkelijker maken. Lees meer »

Medici pleiten voor betere organisatie van de diabetische voetzorg

Naar schatting krijgen ieder jaar 2500 mensen met diabetes een amputatie van tenen, voeten en onderbenen. Dat zijn minimaal 25.000 amputaties in de komende 10 jaar. Deze amputaties zouden bij een groot deel van de patiënten voorkomen kunnen worden door betere organisatie van de voetzorg. Dat stellen prof. dr. Jim Reekers, dr. Hans van Overhagen en prof. dr. Nic Schaper . Lees meer »