Nieuws

Radboudumc onderzoekt evenwichtsproblemen na beroerte

Ongeveer de helft van de mensen die een beroerte krijgt, krijgt een ‘lichte’ beroerte. Dat betekent niet dat de patiënt geen klachten overhoudt: slechtere concentratie, evenwichtsproblemen of sneller vermoeid zijn komen regelmatig voor. Vaak zijn de klachten moeilijk vast te stellen. Lichte evenwichtsproblemen vergroten de kans op valpartijen. Het Radboudumc start daarom een onderzoek naar de diagnose van lichte evenwichtsproblemen na een beroerte om betere behandeling mogelijk te maken. Lees meer »

Eenvoudige diagnose huidziekte met nanotechnologie

Met nieuw-ontwikkelde nanotechnologie is het mogelijk om huidafwijkingen en –ziektes te diagnosticeren zonder prikken of snijden. Dat is uiteraard veel prettiger voor de patiënt én biedt op termijn de mogelijkheid om zelf een diagnose te stellen. Lees meer »

Gebruik beenspieren goed voor de hersenen

Het gebruik van beenspieren is goed voor de hersenen. Door het gebruik van de beenspieren worden de hersenen gestimuleerd gezonde neuronen (verbindingen) aan te maken. Als beenspieren niet gebruikt worden, bijvoorbeeld door langdurige bedrust of bij astronauten, bevatten de hersenen minder neurale stamcellen. Uit die stamcellen kunnen nieuwe neuronen ontstaan. Lees meer »

3D-geprinte schoen op maat klaar in uren

In de toekomst kan een klant wachten op een schoen die perfect op maat wordt geprint in de winkel. Technologiebedrijf HP en een tweetal schoenspecialisten hebben het systeem FitStation ontwikkeld, dat de voeten scant en de schoenen print met een speciale 3D-printer. Lees meer »

Simpele methode voor detectie subunguaal melanoom

Onderzoekers hebben een simpele methode voor vroegtijdige detectie van subunguaal melanoom, een agressieve vorm van kanker op de nagel, bedacht. Het gebruik van de zogenaamde ABCD-methode kan voor een betere overlevingskans én kwaliteit van leven zorgen voor de patiënt. Lees meer »