Nieuws

Simpele methode voor detectie subunguaal melanoom

Onderzoekers hebben een simpele methode voor vroegtijdige detectie van subunguaal melanoom, een agressieve vorm van kanker op de nagel, bedacht. Het gebruik van de zogenaamde ABCD-methode kan voor een betere overlevingskans én kwaliteit van leven zorgen voor de patiënt. Lees meer »

Nieuw geneesmiddel voor moeilijk te behandelen eczeempatiënten

Met het speciaal tegen eczeem ontwikkelde middel dupilumab kunnen eczeempatiënten worden behandeld die geen baat hebben bij andere behandelingen of te veel last krijgen van bijwerkingen. Het Nationale Expertisecentrum voor Eczeem van het UMC Utrecht heeft een belangrijke rol gespeeld in het onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van dit nieuwe middel. Lees meer »

‘Slimme’ rolstoel moet zithouding verbeteren

Een slimme, met sensoren uitgeruste rolstoel moet ervoor zorgen dat rolstoelgebruikers in de toekomst beter in hun rolstoel zitten. Door het verzamelen en verwerken van meetgegevens uit de praktijk hoopt rolstoelfabrikant Life & Mobility de optimale zithouding te kunnen ontwerpen. Lees meer »

Patiënt kan volgend jaar eigen gegevens beheren

Vanaf volgend jaar moet het mogelijk zijn dat een patiënt zijn of haar eigen medische gegevens kan beheren via de computer, laptop, tablet of smartphone. Als ze dat willen kunnen ze die gegevens delen met zorgverleners. Dat zei Bruno Bruins, de minister van Gezondheid en Sport, in een interview met de Volkskrant. Lees meer »

Geen onmiddelijke boete bij niet voldoen aan AVG

Kleine bedrijfjes en ondernemers krijgen hoogst waarschijnlijk niet meteen een boete als ze na 25 mei niet voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dat heeft minister Dekker van Rechtsbescherming in een discussie met leden van de Tweede Kamer gezegd. Lees meer »

Nieuwe Richtlijnen behandeling van voeten verkrijgbaar tijdens VTV

Tijdens de VTV op 14 en 15 april is de nieuw Richtlijnen behandeling voeten verkrijgbaar. Deze monodisciplinaire richtlijn is de opvolger van de Richtlijnen behandeling van voeten van personen met diabetes mellitus en van personen met een reumatische aandoening uit 2010. De richtlijnen zijn in boekvorm verkrijgbaar in de stand van BSL. Lees meer »