Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5 mythes over hallux valgus en bunions

TvPO
Hoge hakken

Over het ontstaan van een hallux valgus en een bunion heersen allerlei mythes. In dit artikel wordt een aantal mythes ontzenuwd. Deze informatie is gebaseerd op de website die gelanceerd is in het kader van The National Bunion Day in Engeland.

 

 • Alleen vrouwen krijgen een hallux valgus en bunions
  Hoewel bunions vaker voorkomen bij vrouwen, kunnen ook mannen last van bunions krijgen. Vrouwen zijn over het algemeen wel flexibeler dan mannen en hypermobiliteit is wel een van de oorzaken voor het krijgen van een hallux valgus en een bunion. Bovendien is er ook bewijs dat vrouwen meer afgeronde gewrichtsvlakken hebben dan mannen, waardoor hun voetgewrichten eerder uit positie dreigen te raken bij abnormale krachten op de voet.
 • Dragen van hoge hakken veroorzaakt een hallux valgus en bunions
  Doordat meer vrouwen dan mannen een hallux valgus hebben, is de mythe ontstaan dat het dragen van hoge hakken ten grondslag ligt aan het ontstaan van een hallux valgus. Dit is echter een misvatting. Zie ook het artikel ‘ oorzaken van een hallux valgus en bunion‘.
 • Een operatie is de enige behandeloptie
  In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, is chirurgie niet de enige behandeloptie om de standsafwijking en pijn in het gewricht te verminderen. Wel is het de enige manier om de botten  weer op een juiste wijze uit te lijnen, zonder gebruik van andere ondersteunende middelen. Conservatie behandelmogelijkheden, zoals het spalken van de teen of het geven van manuele therapie, kunnen helpen het bot weer goed uit te lijnen. Goede comfortschoenen die passen bij de voetvorm, kunnen de excessieve druk op de huid verminderen. Ortheses kunnen een betere gewrichtsfunctie bevorderen.
 • Na een operatie blijft de bunion weg
  Operaties bieden geen garantie. Onderzoek heeft aangetoond dat er een kans is op een recidief. Dat kan onder meer als het bot tijdens de operatie onvoldoende gecorrigeerd is. Maar ook strakke spieren, voetpronatie en obesitas kunnen er voor zorgen dat een bunion weer terugkeert als daar niks tegen gedaan wordt. Bovendien zijn patiënten niet altijd tevreden over het resultaat van een operatie, bijvoorbeeld dat doordat er nog steeds beperkingen in het lopen zijn.
 • Alle bunions zijn pijnlijk
  Bunions zijn er in alle maten en vormen. Sommige mensen hebben zachte,  kleine bunions zonder pijn, terwijl anderen een grote bunion hebben me soms ernstigere klachten, zoals chronische voetpijn of zelfs pijn in de kuitspier. Soms wordt de pijn veroorzaakt door slecht functionerende gewrichten, of zenuwbeknelling. Bij anderen kan de pijn gerelateerd zijn aan druk van slecht passende schoeisel tegen het botuitsteeksel.
 • Kinderen kunnen geen bunions krijgen
  Uit onderzoek blijkt dat ook kinderen bunions kunnen krijgen.  Dat zegt Jill Ferrari, senior lector aan de University of East London. Zij werd onlangs geïnterviewd in het kader van de First National Bunion Day in Engeland. “1 op de 40 kinderen zal  rond het 10e of 11e jaar een bunion ontwikkelen, het merendeel daarvan zijn meisjes. Net als bij volwassenen liggen de oorzaken onder meer bij specifieke bot uitlijning van de eerste metatarsaal (middenvoetsbeentje), toenemende gewrichtsmobiliteit en strakke kuitspieren. Voor volwassenen kan de oorzaak ook liggen bij platvoeten. Voor kinderen gelden platvoeten echter niet als reden voor het ontstaan van een hallux valgus en een bunion.”