Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Behandeling patiënten beperkt door zorgverzekeraars

Webredactie

In sommige gevallen krijgen patiënten niet de behandeling of de zorg vergoed van hun zorgverzekeraar waar ze wél voor verzekerd zijn. Zorgverzekeraars nemen regelmatig beperkende voorwaarden op in contracten met zorgverleners. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond en artsenorganisatie VvAA.

De contracten bevatten beperkende voorwaarden waardoor patiënten volgens de zorgverleners niet altijd de beste behandeling kunnen krijgen. Verzekeraars zouden de duur van behandelingen beperken. In de polis staat dan bijvoorbeeld dat de patënt recht heeft op 40 behandelingen, maar de zorgverzekeraar spreekt met de behandelaar af dat er maar 20 vergoed worden. Zorgverleners die dan toch verder behandelen omdat de patiënt dat nodig heeft, krijgen een boete van de verzekeraar of kunnen hun contract kwijtraken.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) bevestigt dat er beperkende voorwaarden in de contracten met zorgverleners staan. Die voorwaarden zullen blijven bestaan, omdat ze volgens ZN nodig zijn om goede zorg betaalbaar en toegankelijk voor iedereen te houden. De koepelorganisatie van de zorgverzekeraars ontkent dat patiënten door dit beleid niet de zorg krijgen waarop ze recht hebben.

Behalve een beperking van het aantal behandelingen voor een bepaalde aandoening, hanteren de zorgverzekeraars ook maximum aantal behandelingen per zorgverlener. Dat leidt volgens de deelnemers aan het onderzoek tot wachtlijsten voor de meer gecompliceerde patiënten en voor chronisch zieken die vaak komen.

 

Bron: Consumentenbond