Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Centrum voor Ambachtseconomie opgericht

Webredactie

Zesendertig ambachtelijke brancheorganisaties hebben afgelopen vrijdag (14 maart 2014, red.)  het Centrum voor Ambachtseconomie opgericht. Hiermee krijgen 250.000 veelal kleinschalige ambachtelijke ondernemingen met goud- en zilversmeden, dakdekkers, glazenwassers, pedicures, straatmakers en schoonheidsspecialisten een modern en digitaal ondersteuningscentrum. “De ambachtseconomie kenmerkt zich door kleinschaligheid, daarom is het van belang dat brancheorganisaties en vakbonden nu de handen ineen slaan voor een sector die succesvol is, maar ook grote uitdagingen kent”, zegt kwartiermaker Elrie Bakker.

Verplichte heffing afgeschaft
Ambachtelijke ondernemingen kiezen zelf voor het Centrum voor Ambachtseconomie en betalen geen verplichte heffingen meer. Voor een jaarlijkse bijdrage van rond de 30 euro ontvangen ondernemers branche specifieke ondersteuning om meer klanten en omzet te genereren en te voldoen aan verplichte wet- en regelgeving. “We betrekken ook de overheid bij ons initiatief, maar het is de bedoeling dat het Centrum op eigen benen gaat staan”. Het Centrum voor Ambachtseconomie wordt komende maanden uitgewerkt. 1 januari 2015 openen de digitale deuren.

Branche specifieke ondersteuning
Volgens Ben Wagemakers, voorzitter van ProVoet en kwartiermaker vanuit de brancheorganisaties en mede verantwoordelijk voor de opzet van het Centrum voor Ambachtseconomie, hebben vakmensen ondersteuning nodig. “De politiek heeft ervoor gezorgd dat het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) er straks niet meer is. Daarmee raakt de sector relevante en noodzakelijke ondersteuning kwijt. Het Centrum biedt concrete en branche specifieke ondersteuning met producten en diensten zoals branchecodes waar ondernemers behoefte aan hebben. Ambachtelijke brancheorganisaties zijn klein en missen daardoor slagkracht die wij, door de bundeling van 36 branches, wel bieden. Het Centrum is een organisatie die spreekt  namens de sector, met invloed bij opleidingen en in politiek Den Haag en tegelijk concrete hulp en ondersteuning biedt op bedrijfsniveau.” Een pilot voor de voetverzorgingsbranche laat zien hoe het Centrum voor Ambachtseconomie er online gaat uitzien