Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Disbalans in de kaak beïnvloedt het bewegingsapparaat

Webredactie
Een kopstoot in het gezicht kan mogelijk leiden tot een verzwikte enkel of andere klachten in het bewegingsapparaat.

Ons lichaam haalt om in balans te blijven een derde van zijn informatie uit tanden, kaken en bovenste nekwervels.

Als de stand van de kaken verandert, door bijvoorbeeld een elleboogstoot in het gezicht, of een niet goed doorkomende verstandskies, dan heeft dat gevolgen voor de proprioceptie. Dat is het vermogen om de positie (stand, bewegingssnelheid, bewegingsrichting en spierspanning) van het lichaam en lichaamsdelen waar te nemen.

“Als je het vanuit neurologisch vlak bekijkt, dan wordt de balans geregeld door de ogen, het evenwichtsorgaan en de lichaamssensoriek, de verzamelde input uit het kapsel van de voetgewrichten, de bekkenligamenten en van de kaak- en hoge nekligamenten en – gewrichten”, aldus Frédéric van Burm, Belgisch osteopaat en internationaal voetbalconsulent. Sinds hij gepromoveerd is met zijn proefschrift ‘Craniale letselpredictoren in het topvoetbal’, wordt hij door topsportclubs onder meer ingehuurd om de blessuregevoeligheid van sporters in kaart te brengen en verstoringen in het bewegingsapparaat te voorkomen.

Verbindingen vanuit het kaakgewricht
“Het kaakgewricht heeft belangrijke connecties tot en met de musculus tibialis posterior (de achterste scheenbeenspier, red.) en elke actie in één van deze gebieden gaat gepaard met aanpassingen in de schouder, nek, de positie van het hoofd in de ruimte en het lichaamszwaartepunt.” De nervus trigeminus, de grootste (gemengde) craniale zenuw, speelt daarbij een belangrijke rol. Vertakkingen van deze zenuw zijn alom vertegenwoordigd in het hoofd en een groot deel van ons lichaam. Daardoor heeft deze zenuw een belangrijke impact op veel lichaamsfuncties. Zo overkwam het David Beckham bijvoorbeeld dat hij een uur na een elleboogstoot in zijn gezicht ineens uit het niets door zijn enkel ging. Ook zijn er diverse topsporters, zoals Kim Clijsters en Cristiano Ronaldo, die na het dragen van een speciaal bitje in de mond (om de stand van de kaken te herstellen) veel beter gingen bewegen.