Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een multifunctionele frees voor de nagels

Webredactie

Jos de Ruyter heeft peses excavati. In de casus in Podopost nr. 6, 2016, wordt getoond hoe de medisch pedicure het eelt aanpakt met een turbinefrees. Jos heeft echter ook last van ingroeiende nagels. Daarvoor gebruikt de medisch pedicure een handige multifunctionele frees.

Een jaar geleden reguleerde medisch pedicure Cecile van den Boogaard de nagel van de linker hallux succesvol met een Onyclip nagelbeugel. Beide nagels zijn tegenwoordig met een driewekelijkse instrumentele aanpak onder controle te houden, ook al heeft de nagel van de rechter hallux een ietwat convexe vorm.

Opvallend is dat Cecile na het knippen slechts één klein, spits diamanten pyramidefreesje voor de verzorging van de nagels gebruikt. “Dit multifunctionele freesje is doorgaans geschikt om het eelt in de sulci en rond de nagel weg te halen. Het is tevens bruikbaar om er een eeltig randje van de nagelriem mee te verwijderen en de distale nagelrand glad te frezen”, motiveert ze. “Alleen incidenteel, bij wat veel of erg vast eelt in de sulcus, komt er nog een bolkopje aan te pas om te voorkomen dat ik de zijkant van de nagel hier met de pyramidefrees raak.”

Tot slot verwijdert Cecile met een excavator de achtergebleven nagelsubstantie uit de sulcus. Doordat ze niet steeds van frees hoeft te wisselen, verloopt de nagelverzorging vlot. Dat is praktisch voor de pedicure en fijn voor de cliënt.