Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra calcium leidt niet tot minder botbreuken

Webredactie
calsium in melk

Het nemen van vitamine D pillen en extra calcium door bijvoorbeeld meer melk te drinken, leidt niet tot minder botbreuken, constateren onderzoekers in The British Medical Journal (BMJ). Zorgen voor voldoende beweging en zonlicht, en uitgebalanceerde voeding zijn waarschijnlijk belangrijker bij het verminderen van het botbreukrisico.

Het internationale onderzoeksteam heeft de rol onderzocht van 15 risicofactoren waarvan wordt gedacht dat ze een risico op botbreuken met zich meebrengen. Alleen botmineraaldichtheid (BMD) had een duidelijk effect op het botbreuk risico. Geen van de andere algemeen geaccepteerde risicofactoren die getest werden, zoals reuma, vitamine D-gehalte, calciumconsumptie uit zuivel, bloedsuikerspiegel, type 2 diabetes en hart- en vaatziekten, had een grote invloed op het botbreuk risico.

Toch moeten mensen die osteoporose-medicatie gebruiken of bij wie vitamine D-gebrek is vastgesteld het gebruik van supplementen niet stopzetten zonder hun arts te raadplegen, benadrukt Rivadeneira, onderzoeksleider van Erasmus MC’s Endocrinologie-lab. “De resultaten van ons onderzoek strekken zich niet uit tot mensen met een verhoogd risico, voor wie supplementen mogelijk wel nuttig zijn.”

Bron:  Erasmus M