Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gestandaardiseerde ‘rocker bottom’-schoen vermindert risico op ulcus

Webredactie

Gestandaardiseerde ‘rocker bottom’-schoenen voor diabetespatiënten die een laag risico op een ulcus lopen, kunnen de kans op ulcera verder verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in Journal of Foot and Ankle Research. Op maat gemaakte schoenen zijn dan niet nodig.

 

Diabetespatiënten met een laag risico op een ulcus zullen niet zo snel op maat gemaakte schoenen kopen. Uit financiële overwegingen dragen deze patiënten vaak gewone schoenen, terwijl het beter zou zijn als ze op maat gemaakte schoenen zouden dragen. Gestandaardiseerde ‘rocker bottom’-schoenen verminderen de plantaire druk en daarmee de kans op ulcera én zijn minder duur.

Onderzoekers hebben gekeken of het mogelijk is een ‘standaard’-schoen te ontwerpen die de piekdruk verlaagt voor het merendeel van de diabetespatiënten uit de groep met een laag risico. Deze goedkope(re) schoen kan gewoon via een schoenwinkel verkocht worden. In de studie is de focus gelegd op aanpassingen van de afgeronde buitenzool. De onderzoekers maten de plantaire druk van de proefpersonen met verschillende aangepaste ‘rocker bottom’-schoenen. Aan het onderzoek deden 102 patiënten met diabetes die een laag risico op een ulcus hadden en een controlegroep van 66 gezonde personen mee.

De onderzoekers ontdekten dat een individueel gemaakte schoen voor de laagrisico-groep groep nauwelijks beter werkt dan  de nieuwe gestandaardiseerde schoen. De plantaire druk bij een op maat gemaakte schoen was minimaal verminderd vergeleken met de aangepaste schoen. Wel moet nog meer onderzoek worden gedaan voor het definitieve ontwerp van een gestandaardiseerde ‘rocker bottom’-schoen kan worden gemaakt.

Bron: Journal of Foot and Ankle Research.