Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft van aangetroffen schimmels in zwembad is ziekmakend

Webredactie

Onderzoekers hebben in het (gechloreerde) water van een Nederlands zwembad maar liefst 79 verschillende schimmels en schimmelgroepen aangetroffen, waarvan de helft in principe ziekmakend is. Nader onderzoek moet uitwijzen of en hoe je schimmels kunt weren of bestrijden in zwembaden. Op dit moment zijn er geen normen met betrekking tot schimmels in zwem- of drinkwater.

Voor het onderzoek namen onderzoekers van de Wageningen University & Research, TU Delft, Universiteit Utrecht en het RIVM monsters van het water en verschillende plaatsen rond een zwembad. De monsters werden vervolgens op verschillende kweekmedia gezet om eventueel aanwezige schimmels te laten groeien. Met genetische analyse werden de verschillende schimmels geïdentificeerd. Dat leidde tot opmerkelijke resultaten. De onderzoekers troffen liefst 79 verschillende schimmels en schimmelgroepen aan.

De helft van de schimmels wordt beschouwd als ziekmakend en kan bijvoorbeeld tot schimmelnagels en zwemmerseczeem leiden. Regelmatig schoonmaken met chloor is niet afdoende volgens de onderzoekers. De onderzoekers adviseren daarom verder onderzoek te doen naar de bestrijding van schimmels in zwembaden.