Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column Iris: Schoenenleed

medisch pedicure Iris
Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Het Britse Vogue schreef hierover naar aanleiding van een onderzoek van het British College of Podiatry onder 2000 volwassen mensen. Toen ik vroeger op schoenenjacht ging begon ik 's ochtends* om 9 uur al met winkelen.
Schoenen met een extra spitse neus* zag ik als een voordeel, want dan kon ik een beetje sjoemelen met mijn schoenmaat – handig tijdens de sale. Als maat 38 was uitverkocht dan keek ik gewoon even op het rek van maat 37.

Hoge hakken maken je slanker, langer en geven vrouwen een mooi silhouet. Toen ik dit eenmaal ontdekt had was geen hak te hoog voor mij.*

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12480-023-2159-5/MediaObjects/12480_2023_2159_Fig1_HTML.jpg
Iris is ambulant medisch pedicure oncologie & sportpedicure en werkt daarnaast 1 dag in de week in een praktijk. Zij neemt ons mee in haar belevingen in de pedicurewereld, soms met een kwinkslag, soms met een kritische blik.
Ik heb het ooit gepresteerd om mijn voet in een te kleine Sendra-cowboylaars te persen. Alleen maatje 36 was nog voorradig én drastisch afgeprijsd. Maar geen nood: de overmaat van de puntvorm benutte ik als een soort 1,5 cm toegift want ik moest en zou ze hebben. Het lopen op deze laarzen leverde steevast blaren aan de hiel en een likdoorn tussen de tenen op. Ondanks het ‘inlopen’* werden ze er niet comfortabeler op, zelfs niet bij ‘zitfeestjes’. Ik heb ze uiteindelijk maar op Marktplaats gezet.
Tegenwoordig weet ik beter. Maar, het valt niet mee om cliënten te overtuigen dat de schoen die problemen aan hun voeten veroorzaakt niet de juiste schoen voor hun voet is.
De creativiteit waarmee cliënten hun schoenen ‘verdedigen’ is vermakelijk, leest u even mee…
Bij inspectie van een te kleine of te smalle schoen hoorde ik de volgende argumenten voorbijkomen:
‘Nee hoor, het komt niet door mijn schoenen want ik draag Ecco’s’ of het overtuigende ‘Ik heb altijd maat 37’ (de schoenmaatmeter wees in dat geval 38,5 aan). En wat dacht je van: ‘Ja, maar mijn linkervoet is een halve maat groter’.

‘Ooit perste ik mijn voet in een te kleine Sendra- cowboylaars’

Een (voor mij zeer herkenbaar) argument bij de te kleine dr. Martens: ‘ze hadden mijn maat niet meer’!

Dus voor iedereen nog even als geheugensteuntje:

  • Koop nieuwe schoenen bij voorkeur ’s middags.
  • Schoenen moeten 1 tot 1,5 cm toegift hebben.
  • De maximale hakhoogte varieert tussen de 3 en 5 cm afhankelijk van jouw voettype.
  • Een schoen hoort nooit ingelopen te worden.