Podopost magazine nr. 1, 2024

  Op bezoek bij Jacqueline Wolters: ‘Iemand van de pijn afhelpen, dat maakt me gelukkig’  | Sociale media: Klantenbinding met Instagram, Facebook en WhatsApp | Voetreflextherapie | Vetersluitingen belicht | Casus Clavi op de handen | Slimme voetmeter

  Praktijk: Schoenen veteren

  Schoenen met een vetersluiting zijn nog altijd het beste voor onze cliënten. Door de veters is de schoen goed strak om de voet te sluiten, wat voorkomt dat de voet in de schoen gaat schuiven.

  Redactioneel: Hetzelfde, geheel vernieuwd

  Mijn opa was schoenmaker, zijn hele leven lang. Toen hij begon was hij het letterlijk: hij sneed het leer op maat en naaide daarna de schoen in elkaar. Later deed hij dat met kant-en-klaar-onderdelen.

  Column Jeannet Schuurman: Herinneringen vastleggen

  Het werkjaar heb ik een abrupt moeten afsluiten. Mijn man gaat sneller achteruit dan gedacht. De laatste twee werkdagen van het jaar heb ik de praktijk dan ook gesloten, aangemoedigd door een lieve collega. Zij had haar moeder verzorgd in de laatste drie weken van haar leven.

  Vijf vragen aan: Yvonne van Mil

  Vijf vragen aan Yvonne van Mil (54), medisch pedicure, oncologisch voetzorgverlener en eigenaar van Paramedische Voetzorg.

  Column Selena: Gelukkig geen gynaecoloog

  Selena van Es werkte na haar rechtenstudie jarenlang in de financieel-juridische sector. Inmiddels is ze alweer een aantal jaar medisch pedicure met haar eigen praktijk en voormalig docent aan een pedicure-opleiding. Selena schijnt in deze column haar licht op uiteenlopende zaken.

  ProVoet: Nieuw kennisproduct: degroenepedicure.nl

  Voor onszelf en voor de volgende generaties is het belangrijk de aarde bewoonbaar te houden. We zijn er steeds meer van doordrongen dat we met zijn allen alert moeten zijn op zaken als afval, energie en milieu. Maar hoe pak je dat aan in jouw pedicurepraktijk? Wat kan er en wat mag er?

  Column Iris: Empathisch (on)vermogen

  Iris is ambulant medisch pedicure oncologie & sportpedicure en werkt daarnaast 1 dag in de week in een praktijk. Zij neemt ons mee in haar belevingen in de pedicurewereld, soms met een kwinkslag, soms met een kritische blik.

  ProVoet: Pedicures niveau 3 in het KRP

  Vanaf 1 april 2024 kunnen ook pedicures met opleidingsniveau 3 hun kwaliteit zichtbaar te maken in het KRP (Kwaliteitsregister voor Pedicures van ProCERT). Waarom je dit zou doen? De belangrijkste reden is dat je zo jouw bij- en nascholing zichtbaar maakt aan de buitenwereld.

  Op bezoek: ‘Iemand van de pijn afhelpen, dat maakt me gelukkig’

  Vanaf de allereerste dag geniet medisch pedicure Jacqueline Wolters (64) enorm van het uitoefenen van haar beroep. Dat lukt mede doordat ze goed zorgdraagt voor haar fysieke en geestelijke welzijn. Het opsporen en aanpakken van de achterliggende oorzaak van voetproblemen staan bij haar hoog in het vaandel. Ze stuurt en begrenst haar werkzaamheden zodanig dat het haar ook gelukkig blijft maken.

  Casus: Clavi op de handen

  Het verwijderen van een clavus op de voeten is voor pedicures vanzelfsprekend. Clavi kunnen ook op andere delen van het lichaam - zoals de handen - ontstaan. Wie is dan de behandelaar? De manicure, de huisarts of is het een mooie toevoeging voor de (medisch) pedicure? Jeannette Kock toont hoe zij dit in de praktijk behandelt.

  Column Ron Verschuren: Kunstmatige intelligentie, vloek of zegen?

  Ook in de wereld van pedicures begint de invloed van kunstmatige intelligentie (AI) steeds duidelijker te worden. Als pedicure moet je daarbij elke keer overwegen wat een kans is en wat een bedreiging vormt.

  Kennisartikel: ‘Je voeten zijn een weerspiegeling van je lichaam’

  Voetreflextherapie: een natuurgeneeswijze die ruim 3000 jaar terug al werd toegepast door volkeren in India en China. Volgens deze geneeswijze staat het hele lichaam met elkaar in verbinding en kan vrijwel alles via de voeten worden behandeld. Voetreflexzonetherapeut Hester Visser oefent in haar Praktijk Rosarium in Maartensdijk dagelijks druk uit op reflexzones in de voeten van cliënten.

  Ondernemen: Wat sociale media je kunnen opleveren

  Met Instagram, Facebook of kanalen als WhatsApp kun je je cliënten inspireren en de band met hen versterken. Als je het slim aanpakt, kan dat tot een vergroting van je omzet leiden.

  Praktijk: Slimme voetmeter

  Tijdens de opleiding tot pedicure leren wij om de lengte van de voeten te meten met een voetmeter. Een belangrijk onderzoek, want het komt geregeld voor dat de cliënt te kleine - of soms te grote - schoenen draagt.

  Over ProVoet

  Als trotse en grootste landelijke brancheorganisatie voor pedicures staan wij klaar voor al onze circa 12.000 leden. De betrokken en deskundige medewerkers van de ledenservice zijn er om jouw vragen te beantwoorden.

  Pdf Podopost nr. 1, februari 2024

  Hieronder kun je Podopost nr. 1-2024 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je liever de online artikelen als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een Podopost abonnement.