Podopost magazine nr. 3, 2024

  Special hielspoor | Roswitha Ots over vijf bedrijven onder één dak ‘Samen is gezelliger én we tillen elkaar naar een hoger niveau’ | Wat moet je weten als je je praktijk wilt afbouwen? | Zo behandel je een cliënt met spasmen | Medi-Klingen en pyramidefrees

  Column Iris: Arbeidsvitamine

  Laatst op de sportschool stond er muziek op die klonk als een mengeling van een op hol geslagen hartslag, getimmer op een bouwplaats en een haperende tandartsboor. Na een half uur sporten was ik dit zo zat dat ik het voor gezien hield en mij een weg baande richting uitgang.

  Column Selena: Doe wat je doet met liefde

  Vers van de opleiding moet je keuzes maken. Ga je huren, ga je ambulant, heb je misschien een ruimte in of aan huis waar je kan starten? Kortom, hoe ziet jouw ideale praktijk er uit?

  Vijf vragen aan: Geraldine van Boxel

  Vijf vragen aan Geraldine van Boxel, pedicure in haar Praktijk Geraldine in Hilversum.

  Redactioneel: Wankelen of wandelen

  Er is iets raars met me aan de hand. Regelmatig als ik 's ochtends uit bed opsta, dreig ik bij mijn eerste stappen om te vallen. Hetzelfde gebeurt me wanneer ik van mijn stoel omhoog kom, nadat ik intensief heb zitten werken.

  ProVoet: Met OVV naar MPO

  Sinds 2021 bestaat de specialisatie Medisch Pedicure Oncologie (MPO). De basis voor deze opleiding vormt de opleiding Oncologisch Voetzorg Verlener (OVV) van Voetzorg+ BV. De opleiding OVV is sinds 2017 opgenomen in de Verwijsgids Kanker van het IKNL. Deze mogelijkheid had de MPO tot het voorjaar van 2024 niet.

  Zo doe je dat: Medi-Klingen en pyramidefrees

  Het was in de oudheid al bekend: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Voor moeilijk bereikbare clavi, pijnlijke clavi en/of scheefgroeiende clavi kan het gebruik van een Medi-Klingen of pyramidefrees een uitkomst zijn.

  Praktijk: ‘Hielspoor’ en voetentraining

  Veel lichamelijke klachten beginnen bij de voet. Dat is iets wat Cocky Hoogeveen in de loop der jaren heeft geleerd. Als podoposturaal therapeut en docent is het haar missie om klachten als ‘hielspoor' voor eens en voor altijd aan te pakken. ‘Alleen naar de voeten kijken is absoluut te weinig.'

  Praktijk afbouwen, hoe werkt dat eigenlijk?

  Ergens komt er een moment dat je gaat stoppen met je werkzaamheden. Hoe werk je daarnaartoe en waar moet je zoal aan denken? Een beknopte samenvatting van zaken waar je mee te maken kunt krijgen als je stopt met ondernemen.

  Provoet Ron Verschuren: Kwaliteit tot diep in de vezels

  Na zestien jaar heeft Hans Fiolet onlangs afscheid genomen als bestuursvoorzitter van ProCERT en SFBV. Ik ken Hans als zeer bevlogen, kundig en sociaal. Het verbeteren van kwaliteit zit diep in zijn vezels. Hij is van grote waarde voor ons geweest.

  Casus: Voetbehandeling bij cliënt met spasmen

  Mevrouw van Dalen1 (86) heeft kwetsbare voeten met diverse voetproblemen. Enkele normaliter pijnloze handelingen ervaart zij soms wél als pijnlijk. Daarnaast maken spasmen in de tenen en voeten het voor medisch pedicure Igna Breedeveld lastig om cliënts voeten adequaat te behandelen. Mevrouw volgt Igna's adviezen niet op. Ruggespraak met de podotherapeut biedt geen soelaas. Wat kun je dan nog als (medisch) pedicure bereiken?

  Op bezoek: Zelfstandig werken in team leidt tot professionele groei

  Medisch pedicure Roswitha Ots verlangt naar directe samenwerking met collega's. Met dat doel voor ogen opent ze in augustus 2021 een pedicurecentrum in Landgraaf inclusief twee extra behandelruimtes voor de verhuur. (Medisch) pedicures Sophia Doublal, Noortje de Witt, Joke de Leeuw en Mellanie Waltie1 delen dit verlangen en huren een behandelruimte in het pedicurecentrum. Samen vormen deze zelfstandige ondernemers een gepassioneerd team dat opgedane kennis onderling deelt en elkaar desgewenst ondersteunt.

  Praktijk: ‘Hielspoor’ of eigenlijk fasciitis plantaris

  (Medisch) pedicures komen regelmatig in aanraking met cliënten met ‘hielspoor'. Een pijnlijke aandoening die het dagelijks leven van de cliënt flink kan belemmeren. Maar wat is hielspoor nu eigenlijk en wat kan een (medisch) pedicure hieraan doen?

  Interview: ‘Ik stimuleer het zelfhelend vermogen van het lichaam’

  Acupunctuur is een Chinese geneeswijze die al duizenden jaren bestaat. Door het plaatsen van naalden wordt geprobeerd om energiebanen te herstellen, daar waar ze onderbroken of geblokkeerd zijn. Ook bij voetproblemen, in het bijzonder bij klachten als gevolg van hielspoor, kan acupunctuur volgens acupuncturist Ron Elst van Praktijk Elst succesvol zijn.

  ProVoet

  Als trotse en grootste landelijke brancheorganisatie voor pedicures staan wij klaar voor al onze circa 12.000 leden. De betrokken en deskundige medewerkers van de ledenservice zijn er om jouw vragen te beantwoorden.

  Pdf Podopost nr. 3, juni 2024

  Hieronder kun je Podopost nr. 3-2024 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je liever de online artikelen als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een Podopost abonnement.