Podopost magazine nr. 1, 2023

  Thema dementie: Medisch pedicure Petra Copier: ‘Noodzakelijke voetzorg is het leukste’ | Drie podotherapeuten over samen optrekken in preventieve voetzorg | Hoe gaan pedicures om met de stijgende kosten voor energie? | Omgaan met cliënten met dementie | Kennistoets Dementie

  Column Selena Doeswijk-van Es: Discussie over tarieven

  Het bepalen van je prijs, dat is waar het om gaat, JOUW prijs. Steeds weer: wat ben je waard, wat heb je nodig om uit je kosten te komen? Dat kan voor iedereen anders zijn. En er zijn externe factoren waar we rekening mee houden, zoals: waar ben je gevestigd, wat is je doelgroep?

  Redactioneel: Nieuw jaar: in beweging

  Soms zijn een paar woorden voldoende om in actie te komen: 'Ontelbaar veel voeten, ze gaan ergens heen, maar je hebt geen idee waarnaartoe.' Vraag niet waarom, maar bij mij gaat een lampje aan: gaan! Die voeten moet ik zien.

  Column Iris: Creatieve aanpak

  De laatste jaren is het aantal dementerende en nog zelfstandig wonende cliënten in mijn ambulante praktijk drastisch toegenomen. Dankzij vrijwilligers, mantelzorgers en thuiswerkorganisaties kunnen zij langer thuisblijven. De ene cliënt is in zichzelf gekeerd of wil het liefst de hele dag in bed blijven. Terwijl de andere juist honderduit babbelt en graag bezig is of beziggehouden wordt.

  Kennistoets: Vele vormen van dementie

  Als we over dementie spreken, dan hebben we het over de verzamelnaam van ruim 50 verschillende hersenaandoeningen. Al deze aandoeningen hebben één ding gemeen: de hersenen kunnen informatie niet meer goed verwerken. Een bekend kenmerk van dementie is vergeetachtigheid. Maar hoe ontstaat dementie nu eigenlijk ?

  Duurzaamheid: Hoe bezweren we de energiecrisis?

  Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van stroom en gas door het dak gegaan. Wie geen vast contract had, zag de maandelijkse afrekening soms wel verviervoudigen, met alle gevolgen van dien. Voor pedicures kan dat niet anders zijn. Toch is het vooralsnog stil in de branche. 'Het leeft wel, maar iedereen is nog laconiek. Eerst maar eens zien wat er gebeurt', zegt een pedicure daarover.

  Ondernemen: Dementie en wilsonbekwaamheid

  Dementie heb je niet alleen. De hele omgeving is in zekere mate betrokken bij het ziekteproces. Voordat de ziekte is gediagnostiseerd zijn er al jaren van onrust, ongerustheid en frustratie achter de rug. De diagnose is vaak een opluchting voor de mantelzorger. Eindelijk ligt de broodnodige hulp binnen handbereik. Maar in de praktijk valt dat vaak tegen, want iemand met dementie moet alsnog overal zelf toestemming voor geven.

  Op bezoek: ‘Ik ben altijd op zoek naar een uitdaging’

  Hoewel het er in het prille begin op lijkt dat Petra Copier dat hele pedicurevak maar niks gaat vinden, groeit de Amsterdamse uit tot een professional waarvoor de klacht niet ingewikkeld genoeg kan zijn. 'Het allerleukste? Dat je mensen blij maakt, interactie met ze hebt en samen iets opbouwt.'

  Praktijk: Samen optrekken in preventieve voetzorg

  Vanaf 2024 hebben alle patiënten met een verhoogd risico op ulcera of amputatie, recht op vergoeding van preventieve voetzorg via de basisverzekering. Podotherapeuten Sandy Westerhof, Mariël Derks en Renate Steeghs zijn er blij mee, want daarmee voorkom je ernstige klachten en hoge zorgkosten. De samenwerking met medisch pedicures vinden ze bij deze zorg belangrijk en prettig.

  Casus: Cliënten met dementie

  Naarmate de mobiliteit van ouderen met dementie afneemt, valt het met de hoeveelheid, aard en ernst van hun voetproblemen doorgaans mee. Tegelijkertijd vraagt hun wat andere, soms onvoorspelbare gedrag om een geduldige 'aanpak op maat'. Eenvoudig is dat zeker niet. Medisch pedicure Susan de Boer demonstreert hoe ze de voeten van zes van haar cliënten in goede conditie houdt.

  Praktijk: Omgaan met cliënt met dementie

  Aangezien het aantal mensen met dementie naar verwachting met de jaren toeneemt, heb of krijg je als pedicure waarschijnlijk met deze cliëntengroep te maken. Praktische handvaten bij de omgang met dementerende cliënten zijn zodoende welkom. Medisch pedicures Susan de Boer en Patricia Bloks delen hun kennis en ruime ervaring op dit gebied binnen de intra- en extramurale setting.

  Voetenwerk, februari 2023

  In het Voetenwerk van februari: de ALV vindt plaats op 13 mei 2023, de data van de Regiodagen zijn inmiddels bekend, grip krijgen op je geld met Geldfit en FAQ over jouw gegevens in een nieuwe website-omgeving. En een ondernemerskwestie belicht: hoeveel risico neem je als ondernemer?

  Pdf Podopost nr. 1, februari 2023

  Hieronder kun je Podopost nr. 1-2023 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je liever de online artikelen als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een Podopost abonnement

  De oorzaken ziekte van Alzheimer

  Bij de ziekte van Alzheimer ontstaan er plaques en verschrompelingen in de hersenen. Een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van Alzheimer is het ontstaan van plaques als gevolg van het eiwit amyloid. De hippocampus is vaak 1 van de eerst aangedane gebieden in de hersenen.  Dit op een zeepaardje lijkende orgaan is onder andere belangrijk voor het opslaan van informatie in het geheugen.