Podopost magazine nr. 4, 2020

  In Podopost nr. 4 vind je een afwisseling van vakinhoudelijke en corona gerelateerde artikelen. Het artikel over nailart beschrijft een nieuwe techniek om je cliënten blij te maken met zomers gelakte tenen. De casus zoomt in op aandachtspunten bij een ontspannende onderbeenmassage. En we beschrijven de huidige kennis over zogenoemde ‘coronatenen’. Ook belichten we veelvoorkomende voetklachten bij hockey. Het artikel over de ziekte van Lyme gaat in op voetproblemen die hierbij kunnen voorkomen.

  Ga naar de volledige pdf of bekijk hieronder de losse artikelen.

  Logo_Podopost

  Voorwoord: Contactberoepen uiterlijke verzorging

  De laatste weken, voordat de praktijken weer open mochten gaan, werd weer eens duidelijk in welke lastige positie het pedicurevak zit, doordat het pedicurevak valt onder de contactberoepen uiterlijke verzorging. Alle mensen met risicovoeten werden in het begin van de lockdown uitgesloten van zorg. Dit terwijl het achterwege laten van deze zorg juist tot ernstige complicaties kan leiden, waarmee de belasting op de ziekenhuis- en huisartsenzorg weer groter wordt. Gelukkig werd voor een deel van deze zorg al snel een uitzondering gemaakt en konden medisch pedicures in bepaalde gevallen aan de slag.

  ‘Samen vormen we één grote bron van kennis en ervaring’

  Het is een lot uit de loterij; het vrijstaande pand in Groningen van waaruit Wilma Wijsbeek haar praktijk voor voetverzorging Fitfeet runt. Ze deelt het pand met 4 andere dames die allemaal hun eigen praktijk hebben: of als pedicure, of als schoonheidsspecialiste. “Iedereen is zelfstandig, maar samen vormen we één grote bron van kennis en ervaring.”

  Klaar om de show te stelen met teennagels?

  Wie wil er nou geen mooi verzorgde en unieke teennagels, zeker als het mooi weer is. In dit artikel lees je over een nieuwe techniek; nat op nat werken met painting-gel, waarbij we gelpolish als basis gebruiken. Pedicure en nagelstyliste Marga van Rooij van Nailart4all is er enthousiast over en legt stap voor stap uit hoe je met deze techniek een mooie bloemenprint maakt.

  Pedicures, wees alert op ‘coronatenen’

  De strenge maatregelen rondom het coronavirus worden heel langzaam losgelaten en de (medisch) pedicures mogen inmiddels weer aan de slag. De coronacrisis heeft veel impact, ook op de vakinhoudelijke praktijkvoering van pedicures. Afgelopen weken is namelijk duidelijk geworden dat bepaalde huidafwijkingen aan de tenen het gevolg – of zelfs een voorbode – zouden kunnen zijn van een nog niet ontdekte coronainfectie. Let wel: veel is nog onduidelijk, maar alertheid van iedereen is geboden!

  Logo_Podopost

  Column Bernadet: Carina

  Het is me wat, hè, met die Carina”, valt mevrouw H. met de praktijkdeur in huis terwijl ze een schriftelijke verwijzing van de podotherapeut op de balie legt. Ze is mijn enige cliënt deze week. Vanwege diabetes met Sim’s 3 en zorgprofiel 4 mag ik bij haar de medisch noodzakelijk voetzorg uitvoeren.

  Aanpak pedicure van voetklachten bij hockey

  Hockey is een explosieve sport waarbij je je hele lichaam gebruikt. Het staat in de top 5 van sporten met de meeste blessures. Maar hoe komt het dat er zoveel blessures zijn? Door de explosiviteit van de sport hebben de voeten veel te verduren. Het blijkt dat hockeyers ongeveer iedere 5 seconden veranderen van bewegingsrichting. De podotherapeut en de pedicure kunnen een rol spelen bij het verhelpen en voorkomen van voetklachten.

  Logo_Podopost

  Column Tineke: Zeeën van tijd

  Tja op het moment dat ik deze column schrijf zitten we allemaal nog in social distancing. Ik heb dus zeeën van tijd om alles eens te overdenken en dan bedenk je de vreemdste dingen, kan ik je vertellen. Als we straks weer meer mogen, gaan we dan weer een hand schudden als we onze cliënt ontvangen? Waar komt dat handen schudden eigenlijk vandaan? Geen idee, maar wij zijn opgevoed met het idee dat dat netjes is.

  Casus: Pedicure voor body en mind met voet- en onderbeenmassage

  De voetverzorging van pedicure Judith van Royen uit Groningen is onlosmakelijk verbonden met een intuïtieve energetische voet- en (lymfe) onderbeenmassage. Met haar aanbod ‘pedicure voor body en mind’ richt ze zich op de totale mens. Maak kennis met deze andere invalshoek van waaruit zij het vak beoefent.

  ‘Behandel cliënten met Lyme als mogelijke risicopatiënten’

  De kans op een beet van een teek na een wandeling door het bos of het veld is aanzienlijk. Een beet van een besmette teek kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Bij snelle behandeling met antibiotica geneest het overgrote deel van de mensen die de ziekte oplopen. Echter, 1.600 tot 2.500 mensen per jaar genezen niet door te late of te geringe behandeling. Zij ontwikkelen chronische Lyme.

  Ziektebeelden die roodheid aan de voeten veroorzaken

  Rode verkleuringen aan de voeten kunnen op een breed scala aan ziektebeelden wijzen, uiteenlopend van eczeem tot vaatlijden. Dermatoloog Johan Vaatstra licht in dit artikel de verschillende mogelijkheden toe aan de hand van klinische foto’s.

  Hoe bepaal en verhoog je jouw tarief?

  Als je jouw pedicurepraktijk start, loop je al snel tegen één van de belangrijkste vraagstukken aan: hoe bepaal je jouw tarief? Een thema dat trouwens ook bij pedicures die al langer een praktijk hebben nog regelmatig een rol speelt. Welke prijs hanteer je voor welke behandeling, durf je het ook te vragen en wanneer en hoe kan je je prijs verhogen?

  ‘Ik voel me een stuk zelfverzekerder als mijn voeten er goed uitzien’

  Een gelikte website? Positieve recensies of toch ouderwetse mond-tot-mond-reclame? Hoe krijg en houd je klanten? Wat zijn afknappers en wat geeft de doorslag om voor een praktijk te kiezen? Deze keer vertelt de Noord-Hollandse Jessica Kuhne over haar ‘gekke voeten’ en over haar redenen om voor een bepaalde praktijk te kiezen.

  Pdf Podopost, nr. 4, mei 2020

  Podopost nr. 4, april 2020 is beschikbaar als doorbladerbare pdf.