Podopost magazine nr. 4, 2021

  Voor dit nummer spraken we met Marianne Lensink van de stichting Loop. ‘De toename van voetproblemen liegt er niet om’, zegt zij. ‘Alle partijen in de zorg moeten daarvan doordrongen zijn.’ Verder staat het thema ‘efficiënt werken’ centraal. Zestien vakgenoten leggen uit hoe zij hun werk zo doeltreffend mogelijk aanpakken. De casus in dit nummer gaat over het gebruik van polstermateriaal en in de rubriek Ondernemen wordt de coronatoeslag onder de loep genomen. Want moet deze straks blijven of niet?

  Lees hier de volledige pdf of bekijk hieronder de losse artikelen.

  Medische termen; hoe zat het ook alweer?

  Tijdens de opleiding tot pedicure of medisch pedicure leer je een beperkt aantal medische termen. Als je ze in de praktijk niet vaak gebruikt, zakt de kennis daarover weer makkelijk weg.

  Marianne Lensink: ‘Onze voetzorggroep is klein, de problematiek die we verhelpen groot’

  n het kader van ons jaarthema Podopost Samen voor Kwaliteit interviewden we Marianne Lensink. Zij is nu anderhalf jaar voorzitter van stichting Loop, de overkoepelende brancheorganisatie voor de voetkundig (sport)adviseur, registerpodoloog en podoposturaal therapeut.

  Logo_Podopost

  Voorwoord: MDR-beleid: strikte regels

  In die branche is men druk bezig met de invoering van de Medical Device Regulation (MDR). Dit is de opvolger van de Medical Device Directive (MDD) en gaat over nieuwe regelgeving voor medische hulpmiddelen. De nieuwe regels zijn veel strenger dan de oude. Dat komt onder meer door de vele incidenten met lekkende borstimplantaten.

  Op bezoek: ‘Kennis overdragen is mijn passie’

  Medisch sportpedicure en docent Coby Tonnaer vindt het een uitdaging om (leerling)pedicures (opnieuw) te enthousiasmeren voor haar mooie beroep. Dit draagt ze vol verve uit tijdens haar praktijk- en theorielessen aan de basisopleiding, maar ook tijdens door haar zelfontwikkelde workshops en webinars.

  Logo_Podopost

  Column Tineke: Alles op afspraak

  De afgelopen periode vond ik maar een lastige tijd. De media zweept alles een beetje extra op en iedereen is gelijk down. Gedoe in Den Haag over een nieuw te vormen kabinet en gezeur over vertrouwen terugwinnen. Uiteraard is vertrouwen heel belangrijk om te kunnen samenwerken, maar alle nieuwsbronnen blijven er maar over bezig.

  Streven naar efficiëntie en tijdsbesparing ‘op maat’

  Iedere (medisch) pedicure streeft naar optimale voetzorg die behalve efficiënt en veilig, binnen een acceptabel tijdsbestek wordt uitgevoerd. Maar welke werkwijze hanteer je om dit doel te bereiken? Zestien vakgenoten motiveren hun specifieke aanpak.

  Proefballonnetjes

  Exameninstellingen TCI en Exuive reageren op het interview met Bravo-voorzitter Kees Boonman in Podopost nummer 2 (maart). Ze vinden dat Boonman de exameninstanties plus betrokken opleiders in een kwaad daglicht stelt.

  Casus: Het gebruik in de praktijk van polstermateriaal

  In deze casus demonstreert medisch pedicure Toos Mennen aan de hand van negen foto's hoe ze fleecy web, foam-o-felt, dik vilt en fleecy foam onder de voeten van een cliënt aanbrengt.

  Coronatoeslag: moet deze blijven of niet?

  De ene pedicure heeft hem wel, de ander niet: een behandeltarief met een coronatoeslag. Door gestegen inkoopprijzen en strenge werkprotocollen staan de bestaande tarieven onder druk. Nu een jaar na dato is de situatie nauwelijks veranderd.

  Logo_Podopost

  Column Bernadet: Een dikke 10

  Op de eerste dag van de pedicureopleiding ontving ik een basispakket bestaande uit instrumenten, frezen en materialen voor het uitvoeren van de voetverzorging. In dat opleidingssetje zat een - achteraf gezien zeer simpele - nageltang waar ik niet goed mee overweg kon.

  Pdf Podopost nr. 4, mei 2021

  Podopost nr. 4 mei 2021 is beschikbaar als doorbladerbare pdf.

  Voetenwerk, mei 2021

  In het Voetenwerk van mei gaat ProVoet-voorzitter Ron Verschuren in op de grotere vraag naar pedicures en medisch pedicures, terwijl het aanbod daalt.