Podopost magazine nr. 4, 2023

  Thema personeelstekort: Karin Kasius en Jacqueline Kingma: ‘Onze passie voor het vak zie je in alles terug’ | Wat te doen aan de overvolle praktijken en wachtlijsten | Aanpak van onychomycose | Waak voor schijnzelfstandigheid: Zzp’ers in de zorg | Kennistoets Praktijkinrichting, materialen en instrumenten

  Redactioneel: Serieus, je verdient het!

  Nog steeds verdienen vrouwen minder dan mannen. Daar zijn veel steekhoudende verklaringen voor. Bijvoorbeeld: vrouwen werken meer in deeltijd, vrouwen worden gediscrimineerd. Maar in mijn ogen is er een heel belangrijke: zogenaamd 'vrouwenwerk' wordt minder gewaardeerd.

  Column Selena: Elevator pitch

  Onlangs deed ik als regiogids/poulelid bij ProVoet mee aan een kaderdag. Het onderwerp: de elevator pitch. Nu denk je: wat heeft dát te maken met beleidsvorming van een brancheorganisatie? Heel veel!

  Praktijk: Genezing van schimmelnagel?

  Geen enkel lokaal of oraal middel tegen schimmelnagels geeft 100 procent kans op genezing.

  Column Iris: Mag het een onsje simpeler?

  Ik ontving laatst een verzoek van een bewindvoerder of ik het Zorgprofiel van zijn client van 1 naar 2 kon wijzigen. Je voelt hem aankomen: hij dacht dat diabetes type 2 hetzelfde was als Zorgprofiel 2. Ik stuurde hem mijn standaard A-4tje met uitleg in duidelijke taal over de vergoeding voor diabetespatiënten tót en met ZP1 en vanaf ZP2. Hij bedankte mij en antwoordde dat de nota niet meer vergoed werd.

  Juridisch loket: Zzp’ers in de zorg

  Het komt regelmatig voor dat een podotherapiepraktijk zzp'ers contracteert. Zo kan een podotherapiepraktijk een contract sluiten met een pedicure die als zelfstandige werkzaamheden gaat verrichten in de podotherapiepraktijk.

  Casus: Aanpak van onychomycose

  Medisch pedicure Elle Michiels volgde op verzoek van Podopost gedurende veertien maanden nauwgezet in woord en beeld de aanpak van de onychomycose bij twee van haar cliënten. Welke behandeling heeft meer effect: een lokale aanpak met een antimycoticum of een orale medicijnkuur? Welke reële behandelresultaten mag je verwachten? Wat speelt een rol bij de succesfactor? Elle deelt haar visie en aanpak.

  Ondernemen: Ren je rot…

  De werkdruk in de pedicurepraktijk is hoog. Er is een tekort aan (medisch) pedicures en dat is te merken. Het betekent lange wachttijden voor de cliënt en overvolle agenda's voor de pedicures. Als zelfstandige heb je het beheer over je eigen tijd en deel je de eigen agenda in. Over je grenzen gaan ligt daarbij echter op de loer en niet iedereen is daartegen bestand. Waar kan je terecht als het je als zelfstandige allemaal boven de pet groeit?

  Interviews: ‘Iedere dag fluitend aan de slag’

  Er zijn te weinig pedicures. Daarnaast groeit de groep potentiële klanten vanwege de vergrijzing en toename van het aantal chronisch zieken. Zou het helpen als meer mannen voor het vak kiezen? Wat is daar dan voor nodig? Pedicures Wijnand van den Berg, Ruud Kok en Martie Lieferink zijn blij met hun beroep en vertellen enthousiast over hun ervaring in de voetverzorging.

  Kennistoets: Noviteit of innovatie?

  Een noviteit is een nieuwigheid of iets dat niet eerder is gezien of gedaan. Een innovatie is een vernieuwing van een product, dienst en/of bedrijfsproces. Podopost sprak met twee leveranciers van praktijkinrichtingen, materialen en instrumenten voor pedicures en schoonheidsspecialisten over de vernieuwingen op pedicuregebied.

  Op bezoek: ‘Onze passie voor het vak zie je in alles terug’

  Liefde voor voeten: dat is wat medisch pedicures Karin Kasius en Jacqueline Kingma drijft. En niet alleen geven ze om voeten, ook om pedicures. Zowel in hun eigen praktijk als daarbuiten. Met hun praktijk Voetprofessionals in Rotterdam en recent opgerichte Voetprofessionals Academy, willen de vrouwen bijdragen aan het verbeteren van de gehele pedicurewereld.

  Achtergrond: Waar blijven die nieuwe pedicures?

  Overvolle praktijken, wachtlijsten en nieuwe klanten die worden geweigerd. Dat is voor de meeste pedicures realiteit. Er is een tekort aan pedicures terwijl hun aantal juist zou moeten groeien, ook omdat er steeds meer ouderen bijkomen. Wat zijn de oorzaken? En wat kun je eraan doen?

  Voetenwerk, mei 2023

  In Voetenwerk van mei: duurzaamheid in de pedicurepraktijk uitgelicht, aandacht voor reiniging en desinfectie in het Bedrijfshandboek, welkom aan twee nieuwe regiogidsen en aan de nieuwe voorzitter ProVoet-bestuur, en mag je een cliënt laten bijbetalen omdat je de tarieven van zorgverzekeraars te laag vindt?

  Pdf Podopost nr. 4, mei 2023

  Hieronder kun je Podopost nr. 4-2023 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je liever de online artikelen als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een Podopost abonnement.