Podopost magazine nr. 5, 2020

  Podopost abonnees kunnen de artikelen uit Podopost nr. 5  nu online lezen en bewaren onder hun eigen profiel. In dit nummer onder meer: extra aandacht voor reuma; huid- en nagelaandoeningen met een zwarte verkleuringen; hoe zorg je in deze tijd voor extra zichtbaarheid van je praktijk.

  Bekijk de volledige pdf of ga hieronder naar de losse artikelen.

  Logo_Podopost

  Voorwoord: Hoera we mogen weer!

  Hoewel veel pedicures hebben laten weten dat ze de 2 maanden durende intelligente lockdown niet alleen maar als negatief hebben ervaren (lees op de website het bericht Hoe pedicures de coronacrisis doorstaan), is toch iedereen blij om weer open te kunnen. Veel pedicures hebben gedurende de sluiting de praktijk opgeknapt en nagedacht over hoe ze weer te werk konden gaan als de deuren weer open zouden gaan.

  ‘Ik heb geleerd mijn tijd goed te bewaken’

  Op bezoek in coronatijd. Dat betekent niet alleen anderhalve meter afstand, maar ook een lege salon. Bij BeautyCorner in Geertruidenberg komen tijdens het interview vooral klanten langs voor een tubetje crème. Een enkele keer zijn er klanten voor een medische voetbehandeling. “De crisis duurt lang, erg lang”, zegt eigenaar Arlette de Jongh.

  Aandachtspunten bij anamnese voor reumavoeten

  Bij cliënten met een reumatische aandoening is het extra belangrijk dat pedicures gestructureerd vragen stellen zodat ze zich een zo compleet mogelijk beeld kunnen vormen van de klachten. De uitkomsten hebben namelijk gevolgen voor de voetverzorging. In het boek ‘Reuma en voeten’ bespreken Margreet van Putten en Elleke Huijbrechts wat er tijdens deze anamnese aan bod dient te komen.

  Logo_Podopost

  Column Bernadet: Strijd in coronatijd

  De beroepsorganisaties ProVoet en de NVvP hebben dikke mot met elkaar gekregen.

  Wees zichtbaar zodat klanten je ook vinden

  Als pedicure en ondernemer is het altijd van belang om zichtbaar te zijn en te blijven. Dat geldt zowel voor startende pedicures als voor pedicures die al langer bezig zijn. En zeker nu, nadat pedicurepraktijken enkele maanden gesloten zijn geweest door de coronamaatregelen. Door zichtbaar te zijn breng je de stroom (nieuwe) klanten op gang en krijg je ook die klanten die je het beste kunt helpen.

  Aanpak pedicure van voetklachten bij hardlopen

  Hardlopen is een populaire sport die op elk gewenst niveau beoefend kan worden. Het is echter ook een van de meest blessuregevoelige buitensporten. Bij hardloopblessures gaat het in de meeste gevallen om overbelasting – zowel plotseling als geleidelijk ontstaan. Maar ook vallen of verstappen is vaak een oorzaak van blessure. De podotherapeut en de pedicure spelen een belangrijke rol bij het verhelpen en voorkomen van voetklachten.

  Lezers schrijven: Let op bij klanten met dementie!

  In deze rubriek Lezers schrijven plaatsen wij ingezonden brieven (reacties, vragen) van lezers van Podopost. De redactie behoudt zich het recht voor om brieven in te korten. Geplaatste brieven geven niet per definitie de mening van de redactie weer.

  Casus: Rekening houden met gevoelige en kwetsbare voeten

  Bas Hagemans1 (48) heeft diverse vergroeiingen aan beide voeten door reumatoïde artritis. Hij heeft al veel operaties aan zijn voeten ondergaan. Eén keer trad daarna een forse complicatie op waarvoor VAC-therapie werd ingezet. Medisch pedicure Carmen de Zeeuw demonstreert de instrumentele voetverzorging. Ze legt uit hoe ze daarbij rekening houdt met deze risicovoeten.

  Hoera, we mogen weer!

  Toen 16 maart Nederland in een intelligente lockdown ging en pedicurepraktijken het advies kregen hun deuren te sluiten, hadden we niet verwacht dat het 2 maanden zou duren. Pedicures zijn blij weer aan de slag te mogen en hebben zich voorbereid op werken volgens de nieuwe protocollen. Naast het serieuze is er af en toe ook even ruimte voor wat humor.

  Te hoge urinezuurspiegel is de oorzaak van jicht

  Jicht is een reumatische aandoening waarvan de klachten en symptomen sterk lijken op artrose. Toch is er een groot verschil tussen jicht en artrose. Bij jicht is sprake van een ontstekingsreactie op de plaatselijke opeenhoping van urinezuurkristallen in de gewrichten. Terwijl artrose een degeneratieve ziekte van het kraakbeen is.

  Logo_Podopost

  Column Tineke: Verantwoordelijkheid

  “Verbaasd heb ik in de periode van maart tot nu (de 1e week van mei) gekeken naar het gedrag van mensen in deze crisistijd. Veel mensen verwijten anderen steeds dat iets niet in orde is, maar komen zelf niet met goede raad en daad. In de politiek bijvoorbeeld. Op het moment dat het land in een crisis is en alle hulp en ideeën welkom zijn, gaan we urenlang verwijten over en weer horen. Vervolgens krijg je ook nog ruzies in kleine partijen zoals DENK en 50PLUS. Is dit onze beschaving?

  Zwarte kleur aan voeten: vaak alarmerend, soms onschuldig

  Zwarte verkleuringen aan de voeten zijn vaak zorgwekkend en kunnen bijvoorbeeld wijzen op necrose of melanoom. Toch is de oorzaak soms ook onschuldig. Dermatoloog Johan Toonstra licht in dit artikel de verschillende mogelijkheden toe aan de hand van klinische foto’s.

  ‘Ik zweef weg als ik bij haar ben geweest’

  Van een flinke snee in haar voet tot een pedicure met haast. Woutie van Duuren maakte van alles mee in haar zoektocht naar een pedicure. Tijdens een Ladies Night in haar dorp vond ze de pedicure waar ze nu al 2 jaar trouw naar toe gaat. “Ze mag niet meer verhuizen.”

  Pdf Podopost, nr. 5, juni 2020

  Podopost nr. 5, april 2020 is beschikbaar als doorbladerbare pdf.