Podopost magazine nr. 5, 2023

  Thema huid: Helma van Gerve werkt voor Leger des Heils en zorgboerderij | Johan Toonstra over het spectrum van huidaandoeningen | Casus: samenwerken van alle disciplines is essentieel | Behandeling bij doorgemaakte ulcus | Kennistoets Huidvaria in de pedicurepraktijk

  Column Iris: Vieze mannetjes

  Een tijdje geleden zag ik een paar filmpjes van De vieze man van Van Kooten en De Bie voorbijkomen. Dit naar aanleiding van het overlijden van Wim de Bie.

  Redactioneel: Iedereen is anders

  Een pedicure vertelde mij dat ze bij het weghalen van eelt bij iemand met een zwarte of donkere huid veel beter moet opletten, dan bij iemand met een lichte huid. Dit omdat eelt op een donkere huid niet geel kleurt, zoals op een lichte huid.

  Column Selena: Geen zeurpiet, maar zorgpiet!

  Nu ik deze column schrijf, zit ik onder het luifeltje van de caravan. Even geen zon voor mij, want ik was zo stom om gister 'eventjes' in het voorjaarszonnetje te gaan zitten.

  Casus: Behandeling bij doorgemaakte ulcus

  Een goede samenwerking met andere disciplines is belangrijk. Een verwijzing impliceert niet dat de behandelaar geen anamnese, screening en voetonderzoek meer hoeft uit te voeren. Het afnemen van deze onderzoeken is altijd belangrijk. Zoals uit onderstaande casus blijkt kan je namelijk weleens voor verrassingen komen te staan.

  Op bezoek: ‘Dat zijn de mensen die het ’t hardst nodig hebben’

  Als medisch pedicure Helma van Gerve iets doet, dan doet ze het goed. Want als er één voetprofessional is die niets schuwt om haar vak optimaal te kunnen uitoefenen en daarbij uitersten opzoekt om het interessant én leerzaam te houden, dan is zij het.

  Ondernemen: ‘Ik voelde dat ik deze kunstmatige inflatie graag wilde doorbreken’

  Toen Myrthe Noorlander van Voet Plus Praktijk in Veenendaal van haar verhuurder hoorde dat er een forse huurverhoging op komst was, besloot ze - afgelopen maart - hierop te reageren door hem een brief te schrijven. Op die manier wilde ze hem bewustmaken van wat deze stijging, ook op de langere termijn, zou betekenen.

  Het hoe en waarom van TEK

  (Medisch) pedicures zien ze waarschijnlijk dagelijks in de praktijk: therapeutisch elastische kousen, afgekort tot TEK. De redenen waarom cliënten deze kousen krijgen aangemeten zijn verschillend. Net zoals er veel verschillende soorten kousen zijn. Voor de beroepsbeoefenaar is het belangrijk om te weten waarom de cliënt de TEK draagt en hoe deze moeten worden aan- en uitgetrokken.

  Praktijk: Huidvaria in de pedicurepraktijk | Kennistoets

  Bij het werken aan de voeten kan de pedicure allerlei huidproblemen tegenkomen. Het spectrum van mogelijke huidaandoeningen is zeer groot. De dermatologie kent vergeleken met andere vakken de meeste ziektebeelden. In ons boek Voeten en huid hebben we meer dan 150 verschillende ziektebeelden aan de voeten besproken.

  Voetenwerk, juni 2023

  In Voetenwerk van juni: pedicures binnenkort ook zichtbaar op ZorgkaartNL, in de Ondernemerskwestie aandacht voor btw-vrijstelling, ProCERT geeft antwoord op accreditatievragen en wat zegt het Handboek over desinfectie?

  Pdf Podopost nr. 5, juni 2023

  Hieronder kun je Podopost nr. 5-2023 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je liever de online artikelen als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een Podopost abonnement.