Podopost magazine nr. 9, 2020

  Deze uitgave heeft als thema automatisering.  Zo lees je onder meer hoe je tijd bespaart door het automatiseren van je social media berichten, compleet met een korte uitlegvideo op onze website. In de casus lees je over ramshoornnagels, als gevolg van verwaarlozing. In de rubriek Ondernemen staat het stellen van financiële doelen centraal. En Johan Toonstra vertelt over de oorzaken van bruine verkleuringen aan de voeten.

  Lees hier de volledige pdf of bekijk hieronder de losse artikelen.

  Logo_Podopost

  Voorwoord: Waar we thuishoren

  Dit jaar deed promovendus Behrouz Fard van de RUG-onderzoek naar de stand van zaken met betrekking tot het aantal beenamputaties in Noord-Nederland. In zijn proefschrift toont de revalidatiearts aan dat de incidentie van beenamputaties in Noord-Nederland afgelopen twee decennia gedaald is van 8.9 per 100.000 personen in 1991 -1992 naar 8.0 in 2002-2003 en naar 7.7 in 2012-2013.

  Op bezoek: ‘Ik probeer innovatief te zijn, wil zeker niet indutten’

  Medisch pedicure sport Hetty de Bruin begon in 1991 op een slaapkamer met haar tante en moeder in een tuinstoel, een geleende pedicuremotor en een tweedehands beensteun.

  Handige tools om social media-posts te automatiseren

  Veel ondernemende pedicures denken dat ze het te druk hebben met het uitoefenen van hun vak om tijd te besteden aan Facebook of Instagram.

  Logo_Podopost

  Column Bernadet: Over klachten en klagen

  Mijn vorige column ging over beroepsgerelateerde fysieke klachten. We krijgen daar vroeg of laat zowat allemaal mee te maken. Helaas vorm ik geen uitzondering op de regel. Door het vele pedicuren staken er stevige schouderklachten de kop op.

  Samenwerking: ‘Meer mensen voetproblemen serieus laten nemen’

  Als registerpodoloog behandelt Joop Creemers van podocentrum Shoe-Fit patiënten met voetklachten en klachten hoger in het lichaam die veroorzaakt worden door een afwijking in de voet.

  V&A: ‘Wat helpt tegen zijn vervellende voetzolen?’

  Dermatoloog Johan Toonstra was tot 2015 parttime staflid in Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Hij is lang verbonden geweest aan het Meander Medisch Centrum in Soest, Amersfoort en Baarn. Zijn interessegebieden zijn vooral de dermatopathologie, fotodermatosen en de relatie huidinterne aandoeningen. Johan Toonstra is co-auteur van meerdere boeken voor pedicures.

  Welke veilige ict-programma’s voor de zorg gebruik jij?

  Er zijn voor pedicures en medisch pedicures veel ict-programma's op de markt, waarvan enthousiast gebruik wordt gemaakt. Maar wat kun je er precies mee en wat zijn de voor- en nadelen? En hoe zit het met de privacy? Een poging tot overzicht.

  Logo_Podopost

  Column Tineke: Congressen

  Zoals ik eerder heb geschreven zal ik, ondanks dat ik uit het KRP ben en geen punten meer nodig heb, toch congressen en lezingen blijven volgen. September was een drukke en leerzame maand daarvoor. Ook al heb ik 40 jaar ervaring als pedicure en bedrijfseigenaar, ik kan altijd iets leren van anderen.

  Casus: Ramshoornnagels door verwaarlozing

  Mevrouw Koenders¹ (51) bezoekt de medisch pedicurepraktijk van Hettie Klootwijk hooguit 1 keer per jaar. Ze knipt haar teennagels niet zelf. Door de verwaarlozing verhoornen de nagels en kunnen we hier en daar zelfs spreken over een ramshoornnagel. In deze casus vertelt Hettie hoe ze de nagels verzorgt en lees je meer over de ramshoornnagel.

  Aanpak pedicure van voetklachten bij tennis

  Tennis is een sport waarbij veel snelle richtingsveranderingen, start- en stopbewegingen voorkomen. Het onder- en bovenlichaam werken hierbij nauw samen. Niet alleen de slag-arm maar ook de voet heeft heel wat te verduren. We gaan in op aandachtspunten voor pedicures bij de tennissport en op de samenwerking met (sport)podotherapeuten.

  Werken met financiële doelen geeft richting aan jouw praktijk

  Een eigen praktijk geeft pedicures een zekere vorm van vrijheid. Maar ze moeten alles zelf doen; de boekhouding, klanten werven en zichzelf aansporen tot actie. In de praktijk is dat soms best lastig. Doelen stellen is voor pedicures dé manier om zichzelf gericht in die actiestand te zetten.

  Een bruine kleur aan de voeten als gevolg van pigmentstapeling

  Een bruine kleur aan de voeten kan komen door een teveel aan melaninepigment of door de aanwezigheid van ijzerpigment. Dermatoloog Johan Toonstra licht beide oorzaken van pigmentstapeling toe aan de hand van klinische foto's.

  ‘Klanttevredenheid: Nelleke de Jong vond haar voeten eigenlijk lelijk

  Een voetenfobie is misschien wat zwaar aangezet, maar een afkeer van voeten heeft Nelleke de Jong zeker. Wat je niet ziet, hoef je ook niet te verzorgen. Dat was jarenlang haar motto. Tot de vrouw van haar compagnon een pedicurepraktijk begon. "Ik ben helemaal om."

  Pdf Podopost, nr. 9, november 2020

  Podopost nr. 9 november 2020 is beschikbaar als doorbladerbare pdf.