Podopost magazine nr. 9, 2022

  Marianne Dignouts over specialistische voetzorg ‘Ik praat mét het kind, niet over het kind’ | Foute schoen ‘Zeker 60 procent van de kleuters loopt op verkeerde schoenen’ | Inflatie: Gaan we mee in de gekte of hopen we op betere tijden? | Tiener met diabetes | Welke extra service verleen je als pedicure? | Kennistoets: ontwikkeling en groei van de kindervoet

  Voorwoord: Kwetsbare kindervoeten

  'We gaan naar de camping!' Guusje springt van de leunstoel op de grond en vervolgens op haar eigen stoeltje. 'We gaan naar de camping!', herhaalt ze. Ondertussen leggen haar ouders - mijn buren - me uit hoe ze het huis gaan verbouwen. Trap vanuit de woonkamer, wc in het halletje, betonnen vloer, extra isolatie, warmtepomp, zonnecollectoren.

  Op bezoek: ‘Veel voetaandoeningen bij volwassenen ontstaan al in de kinderjaren’

  Veel kinderen nemen plaats in de mooi versierde behandelstoel van Marianne Dignouts. Haar specifieke omgangsvorm met kinderen en haar ruime kennis en ervaring als kinderverpleegkundige dragen bij aan het effectief aanpakken van hun voetproblemen. Marianne schreef een 'voetenboek' voor haar cliëntjes en ontwikkelde een cursus over het verzorgen van kindervoeten. Haar agenda is drukbezet. Hoe blijft ze desondanks zo energiek?

  Praktijk: Het zijn de kleine dingen die het doen

  Net dat beetje extra doen dat het makkelijker maakt voor je klant. Net even wat meer aandacht geven. Terwijl dat eigenlijk niet hoeft. Wat kun je als pedicure doen om extra service te verlenen? We belden een aantal praktijken voor een korte inventarisatie.

  Verslag: Van ergonomie en hygiëne tot wetgeving

  Bijna het gehele palet van het pedicurevak kwam aan bod op het congres ter ere van het 20-jarig bestaan van ProVoet, 15 oktober in Bunnik. Ruim 800 pedicures namen kennis van de state of the art in de vijftien presentaties in de hoofdzaal en diverse parallelsessies in vier kleinere zalen.

  Column Selena: Sinterklaas kapoentje

  Selena Doeswijk - van Es werkte na haar rechtenstudie jarenlang in de financieel juridische sector. Inmiddels is ze alweer een aantal jaar medisch pedicure met haar eigen praktijk en voormalig docent aan een pedicureopleiding. Selena schijnt in deze column haar licht op ondernemerszaken.

  Casus: Tiener met een diabetische risicovoet

  Sander Hofmeesters1 (14) heeft diabetes mellitus type 1. Om die reden bezoekt hij medisch pedicure Marianne Dignouts voor de voetverzorging. We focussen op haar aanpak van enkele nagel- en voetproblemen waaronder het zorgvuldig aanbrengen van een pakking op een verruca plantaris. Marianne geeft Sander adviezen op maat zodat hij zijn voeten in een zo goed mogelijke conditie kan houden.

  Kennistoets: Ontwikkeling en groei van kindervoeten

  Het specialiseren in kindervoeten kan een aanvulling zijn in de pedicurepraktijk. Naast het behandelen van huid- en nagelproblemen kan de beroepsbeoefenaar een adviserende, preventieve rol spelen op het gebied van (sport)schoenen en ontwikkeling. Het is belangrijk dat je als behandelaar een goede kennis hebt van de ontwikkeling en groei van kindervoeten.

  Interviews: ‘Zij zijn de baas’

  Kinderen zijn waarschijnlijk niet de cliënten die je het vaakst in je praktijk ontvangt. De keren dat ze er zijn, is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. Deze experts weten als geen ander hoe je communiceert met je jongste klanten. 'Uitleg is het toverwoord.'

  Column Iris: Hoofdpijndossier

  Overkomt het jullie ook weleens dat al je goede bedoelingen verkeerd worden geïnterpreteerd of niet begrepen? Met spijt als haren op mijn hoofd hierbij het volgende verhaal.

  Ondernemen: Het monster dat inflatie heet

  Wie het indexcijfer van de consumentenprijzen (CBS) gebruikte om reële prijsverhogingen door te voeren staat dit jaar voor een moeilijke keuze. 'Durf ik het aan om mijn prijzen te verhogen met het huidige inflatiecijfer of zal ik me terughoudender opstellen en ervan uitgaan dat er vast snel betere tijden komen?'

  Pdf Podopost nr. 9, november 2022

  Hieronder kun je Podopost nr. 9-2022 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je liever de online artikelen als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een Podopost abonnement.

  Voetenwerk, november 2022

  In het Voetenwerk van november aandacht voor ondernemen in tijden van enorme inflatie, Ondernemerskwestie: nepfacturen en acquisitiefraude, Regiodagen 2023 en een fotoverslag van het Jubileumcongres.