Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Neuropathie bij 42 procent patiënten na chemotherapie borstkanker

Webredactie

In twee onderzoeken gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute hebben onderzoekers van UC Davis, UCLA en andere instellingen gevonden dat patiënten die behandeld zijn voor borstkanker met chemokuren enkele jaren na de behandeling last hebben van perifere neuropathie. Bovendien vonden onderzoekers voor een systematisch literatuuroverzicht slechts een handvol studies die langdurige perifere neuropathie bijhouden. Dat maakt het lastig voor patiënten en clinici om geïnformeerde beslissingen te nemen over de behandeling. Oncologen moeten bij het voorschrijven van chemotherapie meer rekening houden met bijverschijnselen, stellen de onderzoekers.

Tot voor kort lag de focus in onderzoek vooral  op het vinden van behandelopties bij borstkanker om recidief of overlijden terug te dringen. “Nu is een punt bereikt waarop er meer aandacht moet komen voor de nadelige bijeffecten van de curatieve behandelingen”, aldus  Joy Melnikow, directeur van het Center for Healthcare Policy and Research, verbonden aan  UC Davis (opleiding voor geneeskunde). “We moeten meer balans zien te vinden in soms kleine therapeutische voordelen met het risico op langdurige bijwerkingen.” Een van die langdurige bijwerking is neuropathie (dit kan pijn, gevoelloosheid en tintelingen in handen en voeten geven). De onderzoekers willen begrijpen hoe neuropathie borstkankerpatiënten, een of meerdere jaren na behandeling, beïnvloedt. Daarom zochten ze in de wetenschappelijke literatuur naar onderzoeken over perifere neuropathie. “De meest opvallende bevinding uit de systematische review was dat er zo weinig gegevens beschikbaar zijn”, aldus Joy Melnikow. Ze vonden slechts vijf studies waarin patiënten langer dan een jaar waren gevolgd en binnen die onderzoeken was er een grote variatie (van 11 % van de patiënten die binnen 1 tot 3 jaar na behandeling last hadden van neuropathie tot 80% van de patiënten).

In de tweede studie werd gekeken naar het effect van verschillende soorten chemotherapie op langdurige neuropathie. Daarbij werd gebruik gemaakt van een bestaande database. Globale genomen blijkt 42% van de patiënten twee jaar na behandeling met een chemokuur symptomen van neuropathie te vertonen. 10% van de patiënten met ernstige neuropathie-klachten gaf aan dat hun kwaliteit van leven lager was dan voor de chemokuur. Verder bleek de kans op neuropathie na een chemokuur met docetaxel kleiner te zijn dan met andere, zwaardere kuren. Ook bleek de kans op zenuwbeschadiging groter te zijn als de patiënt vóór de kuur al leed aan neuropathie, ouder was of overgewicht had.

De onderzoekers willen dat oncologen bij het voorschrijven van chemokuren meer rekening houden met langetermijneffecten. Een deel van de patiënten met ernstige neuropathie-klachten gaf aan dat hun kwaliteit van leven lager was dan voor de chemokuur. Oncologen moeten het positieve effect van de chemokuur afzetten tegen mogelijke bijverschijnselen, stellen de onderzoekers.

Bron: http://ucdmc.ucdavis.edu/publish/news/newsroom/12238