Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe app voor patiënten met reuma

Webredactie

De afdeling Reumatologie van het Erasmus MC heeft samen met patiënten een nieuw hulpmiddel ontwikkeld: de Reuma App. Met de Reuma App krijgen patiënten gepersonaliseerde informatie waardoor ze meer grip krijgen op hun ziekte. De app moet patiënten een betere kennis over hun ziekte verschaffen en ze beter voorbereiden op gesprekken met hun arts.

De Reuma App stelt vragen over allerlei onderwerpen die patiënten zelf kunnen kiezen. Bijvoorbeeld over bewegen, werk, medicatie of pijn. Op basis van hun antwoorden krijgen patiënten informatie en praktische tips, waardoor ze makkelijker met hun ziekte kunnen omgaan. Met het uitgebreide logboek kunnen patiënten zien hoe het met hun ziekteverloop gaat. Iedere dag kan de patiënt aangeven hoe hij of zij zich voelt en eventueel een vragenlijst invullen over zijn of haar functioneren met reuma. De patiënt krijgt zo meer inzicht hoe de reuma verloopt.

Naast informatie over reuma is er een game ontwikkeld die op een simpele manier uitlegt hoe ontstekingsreuma werkt. De Reuma App heeft een agendafunctie die patiënten herinnert welke medicijnen zij op welk moment moet innemen en aan afspraken met hun reumatoloog. Om de soepelheid van de spieren en gewrichten te bevorderen, geeft de Reuma App oefeningen voor hand, elleboog, knie, nek, pols, schouder of rug. De video’s zijn door een in reuma gespecialiseerde fysiotherapeut samengesteld.

Volgens Mieke Hazes, hoogleraar en afdelingshoofd Reumatologie is de Reuma App een voorbeeld van een zelfmanagement tool. Hazes: “Door de Reuma App zijn patiënten meer betrokken bij hun behandeling en krijgen ze meer kennis over hun ziekte. Zo gaan ze bijvoorbeeld beter voorbereid het gesprek met de arts aan. In samenspraak met de patiënt kunnen we dan sneller tot een meer passende behandeling komen.”

De Reuma App is gratis beschikbaar in de App Store (Apple) en Google play (Android) en is ook te downloaden via www.reumaapp.nl