Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Orthopedisch chirurg helpt dansers en musici van blessures af

Webredactie

Orthopedisch chirurg Boni Rietveld is gepromoveerd op een onderzoek naar het verhelpen van blessures bij dansers en muzikanten. In zijn onderzoek kijkt Rietveld onder meer naar de beste behandeling voor enkelblessures bij dansers zoals het posterieur enkel impingement sydroom.

 

Vooral dansers kampen regelmatig met blessures. Rietveld behandelde in zijn loopbaan meer dan 10.000 dansers. Een veelvoorkomende klacht bij dansers is het posterieur enkel impingement. Dat is ook niet verwonderlijk, want een belangrijke danshouding is de rélevé, waarbij de dansers op hun tenen dansen. Als de voet vaak in gestrekte stand staat kan de achterzijde van het scheenbeen (de tibia) en het achterste deel van het hielbeen (de calcaneus) ingeklemd raken. Tussen de botstructuren kunnen ook weer weke delen ingeklemd raken. Het impingement gaat vaak samen met een peesontsteking.

Dansers met deze blessure krijgen eerst  een conservatieve behandeling: steunzolen, medicijnen of revalidatie. In het uiterste geval volgt een operatie. Rietveld opereert bijna alle balletdansers zelf. Hij klieft dan de peesschede of verwijdert een stukje bot in de enkel. Zo’n operatie verhelpt in 91 procent van de gevallen de blessure. Rietveld kan zich helemaal inleven in de passie die uitvoerend kunstenaars aan de dag leggen en zal dan ook  nooit tegen geblesseerde kunstenaars zeggen dat ze met hun vak moeten stoppen als ze van hun blessure willen afkomen.

Rietveld richtte begin jaren negentig In het Haaglanden Medisch Centrum (toen nog Westeinde Ziekenhuis) een speciaal centrum: het Medisch Centrum voor Dansers en Musici (MCDM). Hij hoopt dat met zijn promotieonderzoek meer aandacht komt voor dans- en muziekgeneeskunde.

Bron: Leids Universitair Medisch Centrum