Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prediabetes veroorzaakt schade aan kleine bloedvaten

Webredactie

Prediabetes, het voorstadium van diabetes 2, kan al tot schade aan netvlies, nieren, hart, zenuwen en hersenen leiden. Dat komt doordat de kleine bloedvaten worden beschadigd. Om die schade te voorkomen moeten eerder maatregelen worden genomen.

 

Deze ontdekking is gedaan door artsen en onderzoekers van het Maastricht UMC+ in het kader van De Maastricht Studie. De persoon in kwestie merkt niets van prediabetes, maar ondertussen wordt er wel schade aangericht, in eerste instantie aan de kleine bloedvaten. Gevolg daarvan is dat organen minder bloed en dus minder zuurstof en voeding krijgen en niet meer optimaal kunnen functioneren. De onderzoekers hebben vastgesteld dat dat effect door het gehele lichaam plaatsvindt. Via metingen in de kleine bloedvaten, in zowel de huid als in het netvlies, werd dezelfde schade aan de kleine bloedvaten gevonden. Die schade verhoogt de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Om erger te voorkomen moet er al in dat stadium ingegrepen worden. De zorg is daar op dit moment niet op ingericht. Er wordt momenteel ook niet specifiek gezocht naar prediabetes. Aangezien tenminste 25 procent van de bevolking tussen pakweg 40 en 75 jaar prediabetes heeft, van wie een groot deel daadwerkelijk diabetes type 2 krijgt, gaat het hier om een groot gezondheidsprobleem.

De Maastricht Studie is een grootschalig onderzoek onder duizenden mensen in de regio Maastricht/Heuvelland naar de oorzaken en gevolgen van diabetes type 2 en andere chronische ziekten. Bij het onderzoek zijn niet alleen diabetespatiënten betrokken, maar ook een controlegroep, een dwarsdoorsnede van de bevolking. Van die controlegroep blijkt 21 procent prediabetes te hebben. De ontdekking van het effect van prediabetes is gepubliceerd in het blad Circulation, het belangrijkste wetenschappelijke tijdschrift op het gebied van hart- en vaatziekten.