Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reumachip onderdrukt artritis

Webredactie

Een implanteerbaar apparaatje dat met elektrische stroomstootjes de lichaamszenuw nervus vagus prikkelt, onderdrukt de verschijnselen van reumatoïde artritis. Dat blijkt uit een onderzoek van het AMC met het Feinstein Institute for Medical Research in New York dat wordt gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Voor het eerst is aangetoond dat het mogelijk is de productie van de ontstekingsbevorderende stof tumor necrosis factor (TNF) te remmen bij patiënten met reumatoïde artritis door stimulatie van de vaguszenuw. Dat leidt tot verminderde ziekteactiviteit. Het is denkbaar dat deze benadering ook werkt bij andere chronische ontstekingen in het lichaam, zoals de ziekte van Crohn, Parkinson en Alzheimer. De therapie is nog experimenteel en niet beschikbaar voor patiënten.

Soort pacemaker
De nervus vagus is onderdeel van het onwillekeurige zenuwstelsel en reguleert belangrijke processen als ademhaling en hartslag. Bij sommige patiënten met reumatoïde artritis is deze zenuw minder actief. Het doel van stimulatie is de zenuw te activeren. De chip wordt al vijftien jaar toegepast bij de behandeling van sommige vormen van epilepsie. Hierdoor is al veel bekend over de veiligheid van deze benadering. Een neurochirurg implanteert een soort pacemaker (de chip), die de zenuw stimuleert. De patiënt kan de zenuw zelf met een magneet beïnvloeden.
Sommige reumatoïde artritis patiënten die deelnamen aan het onderzoek reageerden onvoldoende op de zogenaamde ‘biologicals’ zoals anti-TNF therapie, maar verbeterden wel na stimulatie van de vaguszenuw. Wanneer de reumachip op de markt komt, is nog onduidelijk. Daar gaan volgens de onderzoekers nog vele jaren overheen.

De resultaten worden gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Bron: www.gezondheidsnet.nl