Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Roken beïnvloedt orthopedische aandoeningen zowel positief als negatief

Webredactie

Roken beïnvloedt orthopedische aandoeningen zowel positief als negatief. Het lijkt een klein beschermend effect te hebben op het ontstaan van radiologische artrose in gewichtdragende gewrichten. Daar staat tegenover dat rokers een significant verhoogd risico hebben op wondcomplicaties, aseptische loslating van de prothese, diepe infectie en revisie. Ook heeft roken negatieve effecten op de fractuur- en peesgenezing.

Dat blijkt uit een review van diverse onderzoeken, gepubliceerd door het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). De review gaat uit van een hypothetische situatie, waarbij een 54-jarige man met een indicatie voor een totale knieprothese op het orthopedisch spreekuur komt. Tijdens het consult blijkt dat hij een pakje per dag rookt en niet van plan is te stoppen voor een eventuele operatie. De arts vraagt zich af of roken effect heeft gehad op de ziekte en in hoeverre het operatieve beloop zal worden beïnvloed door het roken.

Aan de hand van dit voorbeeld wordt een 20-tal onderzoeken uit de periode 2001-2016 van diverse instituten en onderzoekers onder de loep genomen en de uitkomsten gebundeld. Uit die onderzoeken blijkt dat roken een klein beschermend effect lijkt te hebben op het ontstaan van radiologische artrose in gewichtdragende gewrichten. Maar daar staat tegenover dat rokers een significant verhoogd risico hebben op wondcomplicaties, aseptische loslating van de prothese, diepe infectie en revisie. Ook heeft roken negatieve effecten op de fractuur- en peesgenezing.

In het hypothetische voorbeeld  is het toch verstandig dat de patiënt stopt met roken omdat hij al knieartrose heeft ontwikkeld en in aanmerking komt voor plaatsing van een totale knieprothese. Als de man minstens vier weken vóór de operatie stopt, vermindert het risico op postoperatieve complicaties.