Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim 100.000 Nederlanders hebben zwaar overgewicht

Webredactie

Het aantal volwassen Nederlanders dat lijdt aan morbide obesitas, een van de ernstigste vormen van overgewicht, is opgelopen tot boven de 100.000. In totaal heeft 14 procent van de Nederlandse volwassenen enige vorm van obesitas. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dat is ruim 2,5 keer meer dan begin jaren tachtig, volgens het CBS en het RIVM. Nog eens 36 procent heeft ‘matig overgewicht’. Bij elkaar opgeteld kampt dus de helft van de volwassenen in ons land met overgewicht. Begin jaren tachtig was dit nog 33 procent. Volgens de onderzoekers kampen vrouwen vaker dan mannen met obesitas. Onder ouderen in de leeftijd van 65 tot 75 jaar is het percentage het hoogst: 20 procent.

Europees gezien doet Nederland het niet eens zo slecht. Een kleine meerderheid (53 procent) van de volwassen Europeanen heeft overgewicht, zo blijkt uit de meest recente EU-cijfers uit 2014. Gemiddeld had 36 procent van de 18-plussers matig overgewicht en 17 procent obesitas. In Nederland had 13 procent van de volwassenen in dat jaar obesitas. Alleen in Italië en Roemenië was dit aandeel lager.

Bron: CBS.