Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Slimme’ rolstoel moet zithouding verbeteren

Webredactie

Een slimme, met sensoren uitgeruste rolstoel moet ervoor zorgen dat rolstoelgebruikers in de toekomst beter in hun rolstoel zitten. Door het verzamelen en verwerken van meetgegevens uit de praktijk hoopt rolstoelfabrikant Life & Mobility de optimale zithouding te kunnen ontwerpen.

Het project Smart Wheelchair moet meer inzicht bieden in de relatie tussen zitgedrag en ongemakken zoals decubitus (doorliggen of -zitten). SAP, de Nederlandse rolstoelenfabrikant Life & Mobility, ergotherapeuten, onderzoekers en gebruikers hebben daarom vier rolstoelen uitgerust met elk elf sensoren. De sensoren ze geven elke vier seconden informatie door over drukverdeling, temperatuur en zithouding van de gebruiker.

In Nederland zijn zo’n 300.000 mensen afhankelijk van een rolstoel. Een deel van hen zit dagelijks uren in de rolstoel. Dit kan nadelige gevolgen voor de huid, gewrichten en spieren hebben, zoals (druk)wonden die lastig te genezen zijn. Ook kost een slechte zithouding energie.
De verzamelde gegevens moeten de onderzoekers meer zicht geven op het zitgedrag van de gebruikers en uiteindelijk leiden tot een betere zithouding en meer zelfstandigheid.

Bron: Skipr