Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Snelle lepratest bijna klaar voor gebruik

Webredactie

Het lijkt erop dat een snelle test voor de diagnose van lepra binnen afzienbare tijd beschikbaar is. Een druppeltje bloed van een vingerprik is genoeg, zo blijkt uit onderzoek van prof. Annemieke Geluk en dr. Paul Corstjens van het Leids Universitair Medisch Centrum in het Braziliaanse Amazonegebied afgelopen zomer.

De test kan infectie met de bacterie die lepra veroorzaakt aantonen. Daardoor draagt deze test bij aan opsporing van lepra in een vroeg stadium, wanneer de ziekte nog goed te behandelen is. Uniek is dat deze test tegelijkertijd twee verschillende typen markers (risicofactoren) detecteert, die samen het risico op lepra bepalen. Voor komend jaar zijn vervolgstudies gepland in onder andere China en Nepal.

Lepra is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie vermenigvuldigt zich in huid en zenuwweefsel. Dit kan leiden tot zenuwbeschadiging in vooral de handen, voeten en ogen. Deze verschijnselen treden vaak heel geleidelijk op, enkele maanden tot soms wel twintig jaar na de besmetting. Lepra kan goed behandeld worden. Maar als daarmee pas wordt begonnen in een vergevorderd stadium zijn de veroorzaakte handicaps meestal niet omkeerbaar. Door behandeling kan dit wel beperkt blijven.