Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voetenmat kan diabetische ontstekingen voorspellen

Webredactie

Een nieuw-ontwikkelde voetenmat kan aan de hand van temperatuurmetingen voorspellen of diabetespatiënten ontstekingen aan hun voeten zullen krijgen. De draadloze mat stuurt de metingen door naar een monitor, die berekent of er een ontsteking ontstaat.

 

Patiënten moeten elke dag zo’n 20 seconden op de mat gaan staan, op dezelfde manier waarop je op een weegschaal gaat staan. De mat meet de huidtemperatuur op verschillende punten van de voet en vergelijkt de verschillen tussen de twee voeten. Als het verschil 2,22 graden of meer is, gaat de mat ervan uit dat de kans op een ontsteking groot is. In 97 procent van de gevallen voorspelde het systeem de ontsteking correct, tot wel vijf weken van tevoren.

Maar foutloos is het systeem nog niet: er werden in 57 procent van de gevallen vals-positieve voorspellingen gedaan. Er moet dus nog gesleuteld worden aan het systeem volgens de ontwikkelaar. Door uit te gaan van een temperatuurverschil van 3,2 graden wordt het aantal vals-positieve meldingen teruggebracht naar 32 procent. De nauwkeurigheid van de voorspelling neemt dan ook af, tot 70 procent.