Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

13 nieuwe genetische risicofactoren Restless Legs Syndrome ontdekt

Webredactie

Een studie heeft 13 nieuwe genetische risicofactoren voor het Restless Leg Syndrome ontdekt. Hierdoor is het onderzoek naar de oorzaak een stap verder, evenals de speurtocht naar een oplossing voor het syndroom.

 

Eén op de tien inwoners van Europa heeft last van het Restless Leg Syndrome (RLS), waarbij de patiënt een onbedwingbare dwang voelt zijn of haar benen te bewegen. Deze dwang gaat vaak samen met een onplezierig gevoel in de benen, dat erger wordt als de benen langere tijd niet bewegen. Beweging zorgt voor een (tijdelijke) verlichting van de klachten. Het syndroom is chronisch en verergerd in de loop van de tijd.

De patiënt heeft last van slapeloosheid en nervositeit. Dit kan uiteindelijk leiden tot depressies, hoge bloeddruk en mogelijk zelfs hartklachten. Bij een op de 50 mensen is het syndroom zo ernstig dat medicatie noodzakelijk is.

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers tien jaar lang de genetische gegevens van meer dan 15.000 patiënten. Zij vergeleken de data met een controlegroep bestaande uit meer dan 95.000 mensen. Uiteindelijk konden ze op deze wijze 13 genetische risicovarianten identificeren.

De nieuw-ontdekte risicofactoren hebben vooral te maken met de groei en ontwikkeling van zenuwcellen. Dit steunt het idee dat RLS een neurologische stoornis is die als in de baarmoeder ontstaat. Het zou leiden tot een verzwakte groei van zenuwcellen op latere leeftijd.

Bron: Sciencedaily.com