Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanbevelingen multidisciplinaire voetzorg bij reumapatiënten

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
In een recent gepubliceerd proefschrift geeft Marloes Tenten-Diepenmaat multidisciplinaire aanbevelingen voor de diagnostiek en behandeling van voetproblemen bij patiënten met RA. Hierbij is onder meer ook gekeken naar de rol van pedicures bij reumavoetenzorg.
voetzorg-reuma
Foto: Fotolia

Diagnostiek en behandeling van voetproblemen in een vroeg stadium van de ziekte lijkt van belang om pijn en beperkingen in activiteiten te verminderen en om een verslechtering van voetfunctie te voorkomen. In een verder gevorderd ziektestadium is de behandeling van voetproblemen ook vaak noodzakelijk. Er lijkt echter sprake te zijn van ondergebruik van voetzorg, stelt Tenten-Diepenmaat in haar promotieonderzoek. Bij patiënten is de kennis over de mogelijkheden van en de toegang tot voetzorg beperkt. Bij zorgverleners is er vaak beperkte aandacht voor en expertise in het behandelen van reumatoïde artritis (RA) gerelateerde voetproblemen. Daarnaast hebben zij vaak onvoldoende inzicht in de specifieke vaardigheden van zorgverleners van andere disciplines die betrokken kunnen zijn.

Aanbevelingen

Het onderzoek van promovenda Tenten-Diepenmaat heeft geleid tot multidisciplinaire aanbevelingen voor de diagnostiek en behandeling van voetproblemen bij patiënten met RA. Hierbij is onder meer ook gekeken naar pedicures. Het doel is meer uniformiteit in diagnostiek en behandeling, tijdige verwijzing tussen disciplines en verbeterde communicatie tussen zorgverleners onderling en tussen de zorgverlener en de patiënt. Ze vormen zo de basis voor een betere kwaliteit en organisatie van de voetzorg.

Bron: VU Amsterdam

Klik hier om het volledige proefschrift (inclusief Nederlandse samenvatting) te lezen>>