Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beter slapen door het ‘snoozen’ van piepjes op patiëntenkamer

Webredactie

Een kastje dat er voor zorgt dat het piepje van de infuuspomp op de patiëntenkamer niet meer te horen is, kan de nachtrust van patiënten verbeteren. Team No Beep, Better Sleepwon tijdens de Dutch Hacking Health in het Maastricht UMC+ met dit eenvoudige en doeltreffende idee in de categorie ‘Beste Innovatie’.

Nachtrust

Tijdens de Dutch Hacking Health werken teams bestaande uit zorgverleners, patiënten, programmeurs, ontwerpers en ondernemers in tweeënhalve dag aan de ontwikkeling van een zorginnovatie. Uit de onderzoek is bekend dat de nachtrust tijdens een verblijf in het ziekenhuis nog wel eens wordt verstoord en niet optimaal is. Geluid van medische apparatuur is daar een oorzaak van. Als bijvoorbeeld de infuuspomp leeg raakt, zal deze regelmatig een piepje laten horen om de verpleegkundige van dienst te seinen dat navulling nodig is.

Slim idee

Team No Beep, Better Sleep bedacht tijdens de Dutch Hacking Health een eenvoudig kastje dat het piepje weghaalt in de patiëntenkamer en doorsluist naar de kamer van de verpleegkundige. Klinkt simpel, echter het systeem moet wel 100% waterdicht zijn. Het geluid mag immers niet gemist worden. Aan die verdere verfijning zal het team de komende tijd gaan werken om uiteindelijk hun slimme idee te kunnen implementeren in de gezondheidszorg.

In totaal deden zeven teams mee aan de Maastrichtse zorghackaton en namen zo’n 85 mensen deel aan het weekend.

Bron: Maastricht UMC