Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beweging lijkt goed te zijn voor vermoeide reumapatiënten

Webredactie

Patiënten met reumatoïde artritis (reuma) hebben vaak last van vermoeidheid. Onderzoeker Sanne Rongen-van Dartel van het Radboudumc ontdekte dat reumapatiënten vermoeidheid kunnen verminderen met dagelijkse beweging en een sportprogramma.

Reumapatiënten belanden vaak in een vicieuze cirkel waar ze niet meer uitkomen. Vermoeidheidsklachten hebben gevolgen voor de kwaliteit van leven van reumapatiënten. Patiënten gaan daardoor minder bewegen en raken daardoor nog meer vermoeid. Opmerkelijk genoeg kan deze vicieuze cirkel verbroken worden door juist meer lichamelijke activiteit. Onderzoekster Rongen-van Dartel ontdekte dat actievere reumapatiënten minder moe zijn.

Cognitieve gedragstherapie is een effectieve behandelingsmethode bij patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom, maar heeft maar een klein effect op vermoeidheid bij reuma. Meer dagelijkse beweging door het volgen van een trainingsprogramma onder begeleiding, zou daarom een goede aanvullende en ondersteunende behandelmogelijkheid kunnen zijn. Reumapatiënten worden dan daarnaast behandeld met bestaande medicatie en eventuele cognitieve gedragstherapie. Het trainingsprogramma moet worden afgestemd op de individuele patiënt op basis van wat er voor hem of haar mogelijk is.

Rongen-Van Dartel laat zien dat ook een inspanningsprogramma gericht op verbetering van de fitheid, positieve effecten lijkt te hebben op vermoeidheid bij reuma. Een inspanningsprogramma verschilt van de dagelijkse beweging doordat het ook intensiever sporten bevat. Hierdoor heeft het mogelijk een nog groter effect op de vermoeidheid.

Bron: Radboudumc