Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijna zes op de tien volwassenen te dik

Maureen Limpens
Zo’n zes op de tien volwassenen in Europa kampen met obesitas, staat in een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Nederland zit iets onder dit gemiddelde.
Een dokter meet de buikomvang van een man van middelbare leeftijd.
©AdobeStock

Bij kinderen is bijna één op de drie in Europese landen zwaarlijvig. Het gaat om 29 procent van de jongens en 27 procent van de meisjes. Wereldwijd is overgewicht en obesitas alleen in de Verenigde Staten een groter probleem dan in Europa.

Zwaarlijvigen hebben een grotere kans op het krijgen van kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en luchtwegaandoeningen. Overgewicht en obesitas zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in Europa, met naar schatting 1,2 miljoen sterfgevallen per jaar. Dat komt overeen met 13 procent van de totale sterfte.

Coronapandemie

Mensen met obesitas zijn onevenredig zwaar getroffen door de gevolgen van de coronapandemie, aldus de WHO. Zo zijn veel mensen ongezonder gaan eten en minder gaan bewegen. Dat heeft volgens de onderzoekers gevolgen voor volksgezondheid de komende jaren. ‘En het zal aanzienlijke inspanningen vergen om dit terug te draaien’, staat in het rapport.

Bron: Medisch Contact