Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Chirurgie standaard behandeling bij diabetes type 2’

Webredactie

Bij diabetes type 2 zou bij bepaalde categorieën patiënten met overgewicht of obesitas standaard bariatrische chirurgie moeten worden overwogen. Dat staat in een aanbeveling, ondersteund door diverse internationale diabetesverenigingen. Die aanbeveling is in het juninummer van Diabetes Care verschenen.

Bariatrische chirurgie (ook wel gewichtsverminderende chirurgie genoemd) omvat verschillende behandelingsmogelijkheden, zoals een (verstelbare) maagband, een onomkeerbare maagverkleining of een maagomleiding. Volgens de aanbeveling zorgt gewichtsverminderende chirurgie bij bepaalde categorieën van patiënten met diabetes type 2 voor een betere glucosespiegel in het bloed. De operatie doet dat efficiënter dan veranderingen in de levensstijl of het gebruik van medicijnen, volgens klinische proeven. Daarom zou bariatrische chirurgie moeten worden opgenomen in de richtlijnen als een standaard optie ter bestrijding van diabetes 2. Dat geldt met name bij mensen met obesitas klasse III (BMI ≥40 kg/m2) en klasse II (BMI 35,0–39,9 kg/m2). Voor diabetespatiënten met een BMI van 30,0–34,9 kg/m2 is chirurgie volgens de aanbeveling het overwegen waard.

Overgewicht en obesitas zijn belangrijke risicofactoren bij diabetes type 2, waar wereldwijd zo’n 415 miljoen mensen aan lijden. Het is de eerste keer dat chirurgie als mogelijke standaardbehandeling voor diabetes wordt aangeraden.

Het (Engelstalige) wetenschappelijke artikel met de aanbeveling is hier te vinden: http://care.diabetesjournals.org/content/39/6/861